woensdag 1 februari 2012

Somber

Vanmiddag gesprek gehad met de IC-arts en de hematoloog. Zij waren somber. M heeft een probleem (koorstpieken en benauwdheid, gecombineerd met algemene zwakte door het laatste half jaar) en men kan niet achter de oorzaak komen. M ligt nu aan de semi-beademing, maar zal binnenkort volledig kunstmatig beademend worden en dan zal men nog van alles proberen om de oorzaak op te sporen of M moet de oorzaak zelfstandig met haar vechtlust uit haar lichaam verbannen. Als dat niet lukt, dan zal binnen afzienbare tijd (enkele dagen, weken?) in samenspraak met ons de beademing stilgezet moeten worden. M ligt nog steeds te knokken. Wij zijn ook somber maar nog niet volledig hopeloos. Het is niet makkelijk om het zo op het scherm te zetten, maar voor de vele volgers moet het niet als een verrassing komen.

Delier en zo

Het woord is al eerder gevallen, maar er moet nu gesteld worden dat M nu definitief in de 'fase Delier' zit. Waar M gisteren nog angst, herkenning en enige emotie kon uitdrukken, is dat vandaag zo'n beetje verdwenen. Delier is een psychische reactie op ernstige ziekteverschijnselen en op de een of andere manier sluit de geest zich dan in meer of mindere mate van de werkelijkheid af. Delier is geen blijvende zaak is, als M uit de crisis komt zal de 'fase Delier'ook langzaam verdwijnen. M ligt nu met een zuurstofmasker op van een type dat we nog niet gezien hebben, maar het is in ieder geval wel effectief. Bloeddruk, ademhalingsfrequentie zuurstofgehalte in bloed en hartslag zijn tot acceptabele hoogten (kunstmatig) teruggebracht. We zijn toch maar met z'n 3-en gegaan omdat het misschien vragen op zou leveren bij M als J er niet bij zou zijn en vragen daar heeft M momenteel geen behoefte aan. Later in de middag (rond 16.00) hebben we een gesprek met een hematoloog en IC-arts om te horen hoe-en-wat er nu precies aan de hand is, welke de strategie ingezet is en wat de verwachtingen zijn.
Voor wat betreft de nieuwe SBS-serie 'De Familiekamer' (zie gisteren) heeft alles zich opgelost. Zij die elkaar krankzinnig willen maken met emotioneel geschreeuw en ander gedoe, oeverloos getelefoneer, infantiele gesprekken voor vergevorderden etc. zitten in Familiekamer 1, de rest in Familiekamer 2. Fijn dat zulk soort dingen vrijwel altijd automatisch gaan. In Familiekamer 1 vinden de eerste TV-opnamen ook plaats. Ik zag, dacht ik al iemand van de familie Krabbe rondlopen (accent op de e plaatsen lukt niet op de herstelpaleiskompjoeters). Ook ene De Mol liep al zenuwachtig te doen.

Onrustig

M heeft een onrustige nacht gehad en dat heeft zich vanmorgen doorgezet. D, de verpleegkundige, informeerde net nog dat er een zwaardere vorm van beademing is ingezet, maar dat alles nog wel beheersbaar is. M is van de nieuwe manier van beademen wel rustiger geworden, maar hartslag etc is nog steeds te hoog. D vertelde dat we niet onmiddellijk hoeven te komen, maar E en ik gaan over 'n uurtje toch maar naar N (vanmorgen even therapeutisch gewerkt). J blijft nog even therapeutisch werken in afwachting van onze berichten vanuit N.