donderdag 1 oktober 2009

Diepenhorst


Al maanden was ik in mijn hoofd op zoek naar de naam van een welbespraakt politicus uit het verleden. Gisteren stond ik tijdens een waardeloze Bayern Munchen - Juventus met Hans te praten over het cabaretfestival in de Tweede Kamer. Er is niemand meer die een fatsoenlijke redenering kan debiteren enz. enz. Het probleem is voor iedereen duidelijk; we zitten met een stelletje slecht opgeleide ego-trippers opgescheept dat het volk vertegenwoordigt (een hedendaagse politicus zou zeggen: 'we zitten met een stelletje slecht opgeleide ego-trippers opgescheept die het volk vertegenwoordigen', maar dat is fout, want stelletje is enkelvoud, en het belangrijkste woord uit het onderwerp en dat betekent dat die dat moet zijn en vertegenwoordigen: vertegenwoordigt). Of toch niet? In ieder geval, vroeger werd hier nog over nagdacht. Dit even terzijde.
Ineens kwam de naam mijn brein binnen: Professor Diepenhorst, 1e en 2e Kamerlid en minister in 2 kabinetten. Op Wikipedia wordt hij in 1 zin getypeerd. Het leuke van deze typering is dat onderstaande zin een zin van Diepenhorst had kunnen zijn. De maker van deze zin is daar helemaal in geslaagd, waarvoor dank:
Hij was bekend en geliefd vanwege zijn radio-causerieën, zoals beschouwingen over de landelijke politiek, die, in de jaren zestig van de twintigste eeuw, door de NCRV-radio omstreeks 23.00 uur werden uitgezonden onder de titel: In het Parlement en Daarbuiten, waarin hij in staat bleek -naar het leek- minutenlang, een grammaticaal volstrekt correcte zin te formuleren, en daarbinnen inhoudelijk welluidende uitspraken te doen, waarbij hij evenzolange bijzinnen wist in te voegen, die, op de juiste plaats, bijna hoorbaar, van vele komma's, gedachtenstreepjes, en andere interpunctie werden voorzien, welke door hem voorgedragen werden met een zekere bekaktheid, waarin bijvoorbeeld het woord "voor" voornamelijk , bij veurkeur, als "veur" uitgesproken werd, in een dergelijke, degelijke, nadrukkelijke -en daardoor zeer verstaanbare- dictie, waarin een rollende tong-r zijn meest kenmerkende stijlelement was, zodat geen der, al dan niet toevallige, toehoorders het kon ontgaan, dat hier Professor Doctor I.A. Diepenhorst het woord voerde, die slechts één enkele zin uitsprak, die, zoals het hoorde, eindigde met een punt.
Zo hoort het!
Professor Diepenhorst is te horen via onderstaande link:
http://www.vpro.nl/programma/marathoninterview/afleveringen/35390128/