donderdag 21 mei 2009

Ring of Fire



Dit is June Carter en de vraag is of zij schuldig of onschuldig is. Iedereen heeft wel eens last van een deuntje in zijn of haar hoofd dat er maar niet uit te krijgen is. Gisteren, bijvoorbeeld, heb ik nog een dagdeel met Don't Let Me Down van ELO in mijn hoofd rondgelopen. Het is maar 'n matig liedje, ik heb het jaren niet gehoord, maar toch was het er ineens. Ik loop eigenlijk de hele dag met muziek in mijn hoofd rond en een van de liedjes die het meest voorkomt is Ring of Fire en dan de Johnny Cash-versie uiteraard. Het liedje is ruim 400 keer (officieel) gecovered en natuurlijk ook nog een paar 100 keer illegaal. Die populariteit verklaart voor een gedeelte waarom het liedje ook vaak in mijn brein opduikt, maar hoe het precies 'met de liedjes in je hoofd zit' weet volgens mij niemand. Ik heb wel eens een wetenschapper een poging horen doen om het begrijpelijk uit te leggen, maar dat snapte ik niet en hij zelf waarschijnlijk ook niet.
Ring of Fire is een vrolijk deuntje, geschreven door Merle Kilgore en June Carter, de vrouw van Johnny Cash (ze zijn in een turbulent leven voor de zekerheid maar 3 keer getrouwd). Johnny Cash heeft een zwaar leven gehad en goede platen gemaakt, maar even zoveel rotzooi geproduceerd, maar wist er in z'n laatste 10 jaar toch nog even 5 prachtige platen uit te persen (American Recordings 1 - 5).
De vraag is nu of de lezer het risico aandurft; als je de link hieronder aanklikt, ben je voor de rest van de dag verkocht; als je het niet doet, dan hoogstwaarschijnlijk toch wel, want het deuntje zit bij sommigen nu al in het hoofd: dus gewoon maar kijken en luisteren naar Johnny Cash, the Carter Family (met June Carter waarschijnlijk in het midden) en nog wat blazers in 1968.
http://www.youtube.com/watch?v=iZeCS-xOzUg