dinsdag 6 oktober 2009

Buma/Stemra

Onderstaand bericht heb ik 'gejat' van de Buma/Stemra-site. Ik ben benieuwd of ik hiervoor ook een boete krijg.
Keuzemogelijkheid: wél of geen muziek op je site
Iedereen met beschermde muziek op zijn website ontvangt vanaf heden eerst een brief waarin de eigenaar van de website gevraagd wordt een licentie af te sluiten bij Buma/Stemra voor het gebruik van de muziek op zijn site. De eigenaar wordt ook de mogelijkheid gegeven om de muziek van zijn site te verwijderen. Wanneer hij dit aan Buma/Stemra aangeeft en de muziek wordt daadwerkelijk van de website gehaald, verstuurt Buma/Stemra geen factuur. De nieuwe digitale tarieven gelden vanaf 1 januari 2010. U kunt de brochure van de nieuwe digitale licenties inzien op onze website door HIER te klikken.
Als je op HIER klikt, dan krijg je de brochure met prijslijst. Het komt er op neer dat je € 120 voor 6 TouTube-fillumpjes kwijt bent. Intussen is er al veel tumult ontstaan. Een van de reacties komt uit doorgaans onbetrouwbare hoek, maar heb ik ook maar even gejat.
Wie ooit eens radio heeft gemaakt of liedjes op internet plaatst, kent Buma/Stemra. De club uit Hoofddorp behartigt voor het overgrote merendeel van de Nederlandse muzikanten de auteursrechten. Dat betekent dat ze mensen die inbreuk maken (proberen te) stoppen en dat ze geld innen voor het gebruik van materiaal waar auteursrecht op berust. Velen zien het als een logge machine met bovendien veel overhead. De VVD vreest zelfs dat er te veel geïnd geld in de zakken van Buma/Stemra zelf verdwijnt. Kamerlid Charlie Aptroot in De Telegraaf: "Aan de graaicultuur moet een einde komen!"
Aptroot voert al enige tijd een hetze tegen Buma/Stemra. In maart zei hij nog dat muzikanten (en ook houders van andere soorten auteursrechten) te veel geld mislopen doordat de beleggingsportefeuille van Buma/Stemra niet helemaal in orde was. Buma/Stemra bestreed dat meteen tegenover 3VOOR12. De branchevereniging sprak van een ordinaire verkiezingsstunt.
Dit keer valt Aptroot de club op een ander punt aan. "Er zit een graaicultuur achter die ten koste gaat van ondernemers en artiesten." Buma/Stemra houdt 26,9% over het geïnde geld zelf in. Dat blijft ‘aan de strijkstok hangen’, aldus Aptroot. "Dat is een schandalig hoog percentage." Aptroot legt ook een link met de portemonnee van Buma/Stemra-directeur Bakker, die zelf een belang van 85% zou hebben in Buma/Stemra. Met andere woorden: van de 26,9% zou wel eens 20% ten goede kunnen komen van meneer Bakker.
Ook dit keer verweert Buma/Stemra zich. Bakker zou geen 85%-belang hebben, maar lager. Hoe laag? Dat is het geheim van Bakker.
Voor straf nog een gratis joetjoepfillumpje; wederom Burnside met Johnny Woods zelluf.
http://www.youtube.com/watch?v=vtJj0ClIOmo