vrijdag 19 februari 2010

Bertje


Het fijne van slecht weer tijdens de vakantie is dat je je kunt bezig houden met nutteloze zaken. Afgelopen donderdag was zo'n dag. Vanaf 16.15 tot 23.30 naar de verrekijk gekeken: met het kamerdebat over Uruzgan als basis wat heen en weer gezapt tussen voetbal en schaatsen. Heerlijk! Het was al lang geleden dat ik langdurig naar een kamerdebat had gekeken; er is eigenlijk weinig veranderd. Agnes Kant trapt af met wat kwalificaties als 'in ontbindinding, schaamteloos, beschamend' etc. Schiet half in de emotie, nek-aderen zwellen op. Daarna komt Femke Halsema; zij doet het weer op feiten en ratio. Kereltje Pechtold probeert daarna op basis van retoriek, metaforen en abstractie vooral zichzelf op te tillen. Mark Rutte vult de een of ander aan en probeert beleefd kritisch te zijn zonder anderen te kwetsen, want wie weet komt er nog ooit een kabinet met de VVD. De rest speelt een rol in de marge. Dit spel herhaalt zich na 1 uur.
Na verloop van tijd moesten Verhagen en Bertje Koenders opdraven om duidelijkheid te verschaffen. Daar werd Bertje blij van. Bertje was in eerste instantie voorbestemd om Minister van Buitenlandse Zaken te worden, maar door handig manoeuvreren van het CDA kreeg Rat Verhagen deze post. Bertje moest het doen met Minister voor (niet van!) Ontwikkelingszaken. Bertje was daar erg verdrietig over, want hij werd daardoor minder belangrijk, kreeg minder aandacht. Door wat 'wethouder-Hekking-gedrag' wist/weet hij toch al snel de onnodige aandacht voor zich op te eisen. Gisteren wist hij eigenlijk ook niet wat hij kwam doen; hij had niets toe te voegen. Hij braakte wel wat woorden uit, maar zei niets.
Bertje heeft sinds kort ook een echt kostuum aan; hij wil met de grote jongens meedoen. Maar waar de rest van het verwarde stelletje (Balkende, Rouvoet, Bos, Verhagen) er in een kostuum normaal uitziet, ziet Bertje er uit als een clown in een kostuum: mouwen te lang, schoudermaat van het jasje te groot, slechte snit enz. Ineens wist ik het: Bertje heeft 'een te grote broek aangetrokken'. Bertje hoort eigenlijk helemaal niet op zo'n belangrijke post, laat staan op Buitenlandse Zaken. Bertje moet snel weg, als het kan vandaag.