dinsdag 15 november 2011

SQHM of SAHM

Zoals het vrij normaal schijnt te zijn dat als je eenmaal begint met tatoeëren niet meer kunt stoppen, schijnt het ook normaal te zijn om bierglazen maar vol te tatoeëren met allerlei onzinnige maten, keurmerken en nodeloze informatie. Zondag was het weer zo ver. Aan de getallen 0,19, 0,23, 0,24 ben ik al gewend; het CE keurmerk ook, M10 was me nog onduidelijk alsook de letters SQHM op een glas. Gelukkig is hiervoor het heilige internet uitgevonden. Er waren wel wat dwaze Engelsen en Duitsers op zoek naar hetzelfde, maar echt uitsluitsel was er niet direct te vinden; uiteindelijk kwam ik er achter dat de Q in SQHM als A bedoeld is. Er staat dus SAHM! Lag weer aan mezelf dus. Slordig gekeken!
2 Lange dagen heb ik met dit vraagstuk rondgelopen en de oplossing is eenvoudig: SAHM is de producent en dat moet tegenwoordig ook op het glas. Hieronder een lesje EU bierglaskunde van een of andere Grolschbierglazenverzamelaar, waaruit ook geconcludeerd kan worden dat ze niet alleen in het onderwijs, maar ook in de EU-bierglazenwereld doorgeschoten zijn. Hoe lang hebben ze hierover vergaderd en waarom? Iemand daar ooit problemen gehad met z'n bierglas? Flesjes zijn ook goed hoor als dat het geval is.
Bij elkaar dus een heel verhaal zoals bijv. CE M10 0113 sahm 0,22l zoals op het jopenglas is gedrukt. Dit is te lezen als: inhoudsmaat volgens de Europese regelgeving (CE), gekeurd in het jaar 2010 (M10) door het keuringsbureau Landesambt für Mess- und Eichweisen Rheinland-Pfalz in Bad Kreuznach in Duitsland (0113) en het glas is gemaakt door het Duitse Sahm en heeft een inhoud van 22cl.
Hieruit valt ook te lezen dat er glazen zijn van 0,22. Goed, dit is ook weer opgelost. Benieuwd wat de nieuwe tatoeage zal worden.