dinsdag 2 maart 2010

Wilco


Ik ben nog niet uitgedacht over A.D. 2010. Waar ik wel over ben uitgedacht en wat nog niet iedereen weet is wat de beste plaat van 2009 ook al weer was. Wilco dus, met de gelijknamige titel. Gelukkig ook nog live gezien. Het was weer doorbijten in de Effenaar. De bewakingsapen (hoogstwaarschijnlijk binnenkort allemaal lid van de stadscommando's) waren weer volledig in topvorm en we werden als veelbelovende jonge criminelen onthaald. De hersenlozen mutanten stonden weer schuimbekkend voor de ingang om iedereen het leven zuur te maken. Enfin, niet brutaal aankijken, kaartje geven, braaf doen wat de eencellige zegt en naar binnen. Daarna een goede plek vinden in een uitverkochte Effenaar. Valt niet mee, 80 % van het publiek had het assertiviteitscertificaat al behaald. Dat betekent dat als je in een uitverkocht zaal iets naar voren wilt of iemand raakt, je onmiddellijk een discussie aanmoest over 'hoe en waarom' en noem het maar op. Een soort Pechtold-publiek, zeg maar. Ik begin oud te worden, dacht ik nog, sta ik hier naar een bandje te luisteren dat D'66 publiek trekt, terwijl ze helemaal geen D'66-muziek maken.
Maar goed, de gifbeker was nog niet leeg. Drank halen in de Effenaar is een ramp. Te weinig bars en te weinig personeel. Gelukkig drinkt Pechtold-publiek niet veel en achter de bar heb je na verloop van tijd wel vrienden. Goed, er was voldoende drank, nog even walgen van de zaal zelf. Waarom heeft die zaal geen aparte uitgang? Waarom zijn de twaletten zo moeilijk bereikbaar?
Gelukkig maakten Jeff Tweedy en zijn vrienden bovenstaande ellende helemaal goed. Het was hun laatste optreden van de Europese tour en dan is het maar afwachten. Of heel goed, of niets. Heel goed dus! Jeff Tweedy zelf in vorm en ook fijn (links van hem op het fillumpje): een supergemeen Fenderbeest dat flink op het gitaartje aan het razen was, jawel, zet de slijptol maar aan! En soms ook nog een stukje Allman Brothers Band geluid zoals Hansl H. weer keurig wist op te merken. Het hoofd was weer schoon na afloop en zo hoort het. Het nummer onder de link heet Bull Black Nova en is niet geschikt voor kindertjes die snel emotioneel belast worden door gitaarlawaai.
http://www.youtube.com/watch?v=JVDuT3HaXRs