dinsdag 1 februari 2011

PTSS

PTSS, ofwel Post Traumatisch Stress Syndrom. Anders gezegd: een militair maakt in een oorlogssituatie iets vervelends mee en wordt daar later in zijn leven psychisch mee geconfronteerd en draait door, op welke manier dan ook. Dat kan gebeuren en is verklaarbaar; het menselijk brein is niet overal tegen bestand. Onze Nederlandse politie-agenten en ME'ers schijnen ook al massaal aan PTSS te lijden, zo hoorde ik op de radio. Vervelend!
Maar goed, daar wil ik het niet over hebben. Wel over alle moderne assertieve ouders die over 5 jaar met hun kind naar school komen en melden dat hun kind ook PTSS heeft. Op 6-jarige leeftijd heeft hij of zij namelijk een ijsje laten vallen of een kompjoeterkeem is onverwacht gekresjt en dat heeft het kind nog steeds niet verwerkt. Of we daar maar rekening mee willen houden. Het kind heeft ook een 'rugzakje' want tegen die tijd is PTSS al lang een geaccepteerde aandoening. Ook bejaarden die een lekke rollatorband hebben, lijden aan PTSS. Eigenlijk lijdt iedereen tegen die tijd aan PTSS, het heerst, het is de nieuwe Spaanse Griep. Kamervragen!
De jongens van de ME-troepen die hier een demonstratie in Rome in de gaten houden (er wordt daar elke dag wel ergens voor of tegen gedemonstreerd) hebben daarentegen weinig last van PSTT. Het zijn tamelijk normale mannen; kijk maar (klik op foto) naar 5 van de 10 ME'rs op de 1ste rij. Met belangstelling en vreugde volgen zij de vrouw (die er ook van geniet en het niet als vrouwonvriendelijk ervaart en dus ook geen PTSS-lijder zal worden) die net gepasseerd is.