dinsdag 18 januari 2011

Dader onbekend

Hier lig ik dan; volledig gevloerd door de bureaucratie. En ik kan niemand direct schuldig verklaren, dat is het vervelende. In al mijn onbenulligheid heb ik een tijd geleden gevraagd aan een leidinggevende wat belangrijker is: geld of onderricht. Geld was zijn duidelijke antwoord. Ik ben echter een zaak vergeten:

na GELD komen ook nog PROCEDURES en dan komt het onderwijs pas.
Op procedures wordt een opleiding door de alom tegenwoordige KGB-troepen van de onderwijsinspectie getsjekt. Ze hebben weer een aanval gepland. Dus flinke paniek en verwarring. Document examenregeling, toetsplannen, examenplannen, verantwoordingsinstrument per exameninstrument, cohort 2007, verantwoordingsmatrix, kwalificatiedossier, cesuur per opgave, summatief, formatief, crebonummer, opleidingsmatrijs, toetsmatrijs etc. Allemaal formulieren en ze moeten ook nog in orde zijn. Geen inspecteur zal een voet in klas zetten.
Wie is schuldig? Wat kunnen we hieraan doen? Niets! De schuldigen zijn niet mijn leidinggevenden, want zij worden weer gedwongen door het College van Bestuur. En zij zijn ook niet schuldig, want zij worden weer gedwongen door de inspectie. En de inspectie is ook niet schuldig want zij worden weer gedwongen door het ministerie. En het ministerie is ook niet schuldig, want zij worden weer aangestuurd door een minister en de minister wordt weer gecontroleerd door de 2e Kamer en dat zijn wij.
Kafka dus.