vrijdag 6 maart 2009

10 Terrassen (4)




Café Paris,Texas in Budapest is gesitueerd in de Raday ut, vlak bij metrostation Calvin Ter. Momenteel is de Raday ut. een verzameling restaurants en cafés, die veelal gevuld zijn met dagjesmensen. Desalniettemin is het er nog steeds redelijk goed toeven. Ik kom er al sinds 1992, toen ik tijdens een project nogal eens in Budapest verbleef.
Op dit terras heb ik vaak met vrienden een biertje, palinka en/of een Unicum gedronken: zo uit m'n hoofd, Hans H., Hans G., Bareld, Geert en ongetwijfeld nog een paar.
Het vreemde aan dit cafe is dat niets, maar dan ook niets, doet denken aan de bekende film, dan wel het minder bekende stadje in de Verenigde Staten. Ik denk dat ze net na 1989 weer een niet te onderdrukken neiging hadden om 'hip' te doen. Ergens in een dronkemansgesprek met een westerling of Amerikaan opgevangen dat Paris, Texas 'erg in' was en de volgende dag het café meteen gerestyled. Het gevolg is hieronder afgebeeld.


Dat Parijs, dat zie ik wel. Maar waar is Texas? Niets mis mee, maar toch. Woestijn wil ik zien, nondeju!
Aan deze bar heb ik overigens het meest met Bareld gehangen. Na het werk gingen we hier vaak drinken en praten over de onderwijskundige complotten die ons omringden. Overigens dat uit z'n verband halen van cultuur, daar zijn ze goed in, die Hongaren. Ik ken ook mensen daar die moeiteloos een nummertje van AC DC en Zappa achter elkaar draaien. Niet omdat ze dat goed vinden of wel van wat afwisseling houden, maar omdat ze denken dat anderen dat 'modern' vinden. Vreemd, want ze hebben zelf genoeg cultuur en beschaving.
Als filmpje een trailer van de gelijknamige film met, jawel: woestijn!

http://www.youtube.com/watch?v=tR8wiOzDePc

Reactie zwerver

Marten wilde een reactie plaatsen op het artikel 'zwerver', schijnt allemaal moeizaam te gaan, dat reageren: daarom hieronder zijn reactie:

Ik ben daar wel geweest Wim! Twee keer zelfs. En op mijn vraag waarom bijna alle mannen daar een snor hadden werd mij door een inboorling (via een tolk natuurlijk) verteld dat dat was om op hullie moeder te lijken. Nou jij weer.
Gelukkig is dat allemaal lang geleden en heb ik het met een uitstekende dranktherapie kunnen verwerken. Hoewel, als ik zwaar getafeld heb ...

Marten