zaterdag 26 november 2011

Met warme herfstgroet (2)

Gisteren niets kunnen schrijven, M zag onmiddellijk dat er na een dagje cursusmarteling niets anders op zat dan onmiddellijk richting Folie te gaan om het ergste van me af te drinken. Vooropgesteld, de dames cursusleidsters waren geen echte slechteriken, maar wel degelijk gesublimeerde exponenten van het cursustrollengilde. Ik zal zo subjectief mogelijk een beeld proberen te schetsen van wat mij overkomen is.
09.00 - 10.00 Zoals te verwachten was, stond de heksenkring-opstelling al klaar (alleen stoelen in een cirkel, geen tafels! dit schijnt beter te zijn omdat de gevoelens dan beter over-en-weer kunnen gaan en de communicatie dan verbeterd wordt, je kunt je beter blootgeven blah-blah-blah). Ik ben hier persoonlijk een tegenstander van omdat ik dan niet kan hangen op een tafel en bovendien nauwelijks kan schrijven. Daarnaast krijg ik na een paar uur het gevoel dat misschien het beste omschreven kan worden met 'het woelgevoel' dat men wel eens in bed heeft. Voorstellingsronde door onder meer de alom bekende sleutelronde: op basis van je sleutelbos, vertel je 'wie je bent'. Dat kwam goed uit, want ik vond aan mijn sleutelbos een sleutel die ik al tijden kwijt was en waar ik van vermoedde dat ik die nooit aan mijn sleutelbos had gedaan. Tijdens de sleutelronde viel me al op dat het er niet toe deed 'wat' je zei, als er 'maar wat gezegd werd'. Geluid uitbrengen was voldoende. We kregen ook nog een A4 met 'werkregels' waar onmiddellijk enkele oprispingen door werden veroorzaakt, dus daar ga ik nu ook niet verder op in. (zie afbeelding, Zwerver mag dit niet, want anders tref ik hem maandag levenloos aan!)
10.00 - 12.30 We moest op een flip-over-vel (groot vel papier dat daarna tegen een wand geplakt kan worden en dan plenair onderwerp van gesprek wordt) vertellen wat we eigenlijk kwamen doen en wat de doelen waren. Zo gezegd, zo gedaan. Kwam niets bijzonders uit en de dames wisten volgens mij ook niet precies wat we aan het doen waren. Ik heb dat nog wel proberen te verifiëren, maar geen duidelijk antwoord gekregen. Na mijn vraag begon er 1 ineens te ratelen over pro-actief en re-actief gedrag, maar ook daar was de samenhang ver te zoeken. Ik denk dat ze wilde laten zien dat ze echt wel wat wist. In ieder geval hoorden ze 'ongelooflijk veel betrokkenheid en waren we erg gepassioneerd.' 'De energie vloog door de ruimte; kunnen is geen optie; waar ligt de drempel? We wilden gehoord worden.' Om 11.14 nam ik m'n eerste duo paracetamols in. Rond 11.30 liet ik de eerste irritatie en twijfels betreffende het niveau en de aanpak van de dames 'naar buiten komen'. De sfeer verslechterde langzaam. Niets geleerd, geen nieuwe inzichten. Om 12.30 mochten we gaan lunchen en was het al duidelijk dat het vandaag helemaal niets zou worden. De cursustrollen togen na 20 minuten naar boven om een strategie voor de middag te bespreken. Nog 5 en een half uur te gaan. Genoeg om bijvoorbeeld naar Parijs of Berlijn te rijden, maar gisteren dus niet. Morgen het middagdeel (nog erger), want ik merk dat het opschrijven van dit alles alweer heeft veroorzaakt dat ik wederom naar de bekende horecagelegenheid moet.