dinsdag 9 juni 2009

Nick (2)


Eind jaren '70, begin '80 kwam ik elk weekeinde in de Effenaar om een modern beatorkest te bewonderen. We zaten toen in de punk/new wave tijd. De Effenaar had toe nog een goede programmeur en elke vrijdag of zaterdag was er weer een verrassing.
Punk was nog dermate vaag gedefinieerd dat toen ik een keer de Ramones uit het toenmalige hotel de Bijenkorf op de markt zag komen vroeg:'is dat nou punk?' 's Avonds zagen we ze spelen met als voorprogramma Talking Heads. Beide bandjes waren nog volledig onbekend en voor 150 man en vrouw gaven ze ons een introductie in de new wave. De top 5 optredens van die tijd ziet er als volgt uit:
1. Birthday Party
2. Birthday Party
3. Birthday Party
4. Joy Division
5. Ramones
Birthday Party was 3 maal een wall of sound, maar dan anders. Nick Cave had vroeger hoogstwaarschijnlijk scheikunde gestudeerd, want hij kwam altijd in de perfecte mix van drank en drugs het podium opgeslungeld. Daarna ging hij het muzikale gevecht met z'n band en het publiek aan. Kreunend, steunend, kruipend, schreeuwend, gesticulerend, rokend en drinkend werkte hij z'n set af. Het leek op chaos, maar het was het niet of misschien ook wel. Ik kon er in ieder geval wel van genieten, ondanks dat ik bij een van de optredens 20% van m'n gehoor ben kwijtgeraakt. Na zo'n optreden ging je in ieder geval wel anders de deur uit dan dat je binnen was gekomen en dat is de bedoeling van kunst, denk ik. Nick is nog steeds bezig, iets rustiger nu. Hieronder een van de weinige filmpjes van Nick en z'n vriendjes uit die tijd.
http://www.youtube.com/watch?v=KvlS4BwTUQw