zondag 14 november 2010

Oettinger (spreek uit: Uttinger) 2


De Martelarenbrigade van de Heilig Tenkesberg en alles wat daar mee samen hangt laten we dus rechts liggen (zie deel 1). Het volgende restaurant dat er mee door kan ligt in de Kurort H. Hier liggen voor het merendeel ex Oost-Duitse bejaarden hun schilfers af te bladderen in het plaatselijke zwavelbad. Voor de val van de Muur mocht je hier als beloning voor je verradersdiensten bij de Stasi of omdat je 'gewoon' een goed communist was een paar weekjes met geestverwanten naar toe.
De grote vraag is altijd: is de Oettinger-bus al gearriveerd bij het desbetreffende restaurant? De Oettinger-bus arriveert altijd rond 7 uur en heeft meestal rond de 25 bejaarde 'Ossies' aan boord. Ze hebben een toertje in de omgeving gemaakt, zijn hoogstwaarschijnlijk ergens wijn wezen proeven, dus theoretisch zou de stemming er in kunnen zitten. Helaas; ik heb nu een 10-tal busladingen kunnen observeren en niets van dit alles; ze zijn vooral kampioen in het zwijgen. Als ze al gearriveerd zijn, zitten ze braaf aan tafeltjes (meestal 3 vrouwen en 1 man -ook de Oostduitse bejaardendata kloppen, de vrouw wordt nu eenmaal ouder) een oorverdovende stilte te genereren. Men zit wat in de menukaart te neuzen en als die fase voorbij is, zwijgt men. Men kijkt zonder te kijken; men drinkt zonder te drinken, men eet zonder te eten. Vreemd, want de sympathieke moffen zijn na Nederlanders de luidruchtigste stam ter wereld.
Wat is hier aan de hand? Men is hier nog steeds bezig met het spel: wie was informant voor de Stasi. Voor het vallen van de Muur was 1 op de 4 informant. Nog steeds is voor de busladingen Oettinger niet duidelijk wie nu wel of niet 'fout' was. Ze hebben natuurlijk wel vermoedens, maar die worden niet in het openbaar uitgesproken. Daarom zwijgen ze ... al jaren.