vrijdag 11 november 2011

NL, AD 2011

M is inmiddels weer veilig met de stamcellen en een extra zakje trombos thuis. Het kan zijn dat ik de komende dagen er even niet ben, want ook ik loop risico opgepakt te worden door de politie. Het volgende is het geval: in de afgelopen 10 jaar, heb ik misschien 5 leerlingen de klas uitgestuurd. Ten eerste is er bij ons nooit veel aan de hand, ten tweede is het een zwaktebod en ten derde mag ik een ander graag verbaal afhandelen. Afgelopen dinsdag had ik een van mijn weinige echt chagrijnige dagen door de toestand met M. Ik wilde een les beginnen en vroeg of iedereen z'n boeken (2) wilde pakken. Iedereen pakte braaf z'n boeken op 1 leerling na (V), die met z'n telefoon bezig was. V zat onderuit, was niet geïnteresseerd en irriteerde. V maakte ook geen aanstalten om zijn telefoon weg te doen, dus ik verzocht V het pand te verlaten. Hij was boos. De volgende morgen kreeg ik onderstaande SMS van hem:
Ik heb de regel dat iedereen die afwezig denkt te moeten zijn, mij moet SMS-en en zo niet dan is hij aan het spijbelen. Voor telefoon niet opnemen geldt hetzelfde: men is fysiek aanwezig of de telefoon wordt verplicht opgenomen. Deze regels schelen een hoop ellende.
In ieder geval raakte ik nog meer geïrriteerd en aangezien ik 'altijd recht van bellen' heb, besloot ik V te bellen. Huistelefoon werd niet opgenomen; daarna telefoon van collega gevraagd (hij herkent mijn nummer) en V op zijn mobiel gebeld: nam op, klonk ziek of net uit de slaap ontwakend. In de tussentijd, al telefonerend vond ik onderstaande kopie in mijn postvak. Hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een andere leerling uit dezelfde klas. Was kennelijk ook een beetje ziek van deze spijbelaar. V was ook onderdeel van de grote kwek-kwek-klup die Twitter heet en had er wat frustraties jegens mij uitgetwitterd.
Ik confronteerde hem met zijn gehuil. Eerst nog een ontkenning, maar al snel voelde V dat hij fout zat. Ik hoefde verder eigenlijk weinig te doen. Hij was toch al van plan om naar een andere school te gaan en of ik hem daarbij wilde helpen, SMS-te hij later. Uit dit gekwek blijkt ook dat V helemaal in zijn telefoon zat, want ik heb het niet eens gehad over zijn tas en dat terwijl hij de lessen Nederlands zo nodig heeft, zoals u ziet. Ik zal hem uiteraard helpen bij zijn overstap naar de andere school en hoop dat hij geen aangifte gaat doen.