zondag 12 april 2009

Klagen (2)

Klagen in de praktijk voor gevorderden dus. Zoals duidelijk moge zijn hebben de Hongaren het klagen uitgevonden en verbeterd. Wij kennen in Hongarije eigenlijk nauwelijks een Hongaar. Serven, Kroaten, Italianen, Bulgaren, Duitsers kennen we wel, maar in 18 jaar is het niet gelukt om meer dan een relatie op te bouwen met Hongaren. De Hongaren die wij redelijk goed kennen, heten Peter (uitspreken als Petja) en Eeffie (ook wel Eva of Rebecca genaamd). Het zijn burgers uit de middenklasse met voor Hongaarse begrippen nogal wat geld. In principe zouden ze niets te klagen hoeven hebben. Om de vrouw gaat het in dit geval; zij heeft het klagen tot een kunst verheven. Het is ook belangrijk om te weten dat Peter en Eeffie beschikken over een woordenschat van ongeveer 500 Duitse woorden (deze is ook niet uitgebreid de laatste jaren) en wij beschikken over een woordenschat van ongeveer 300 Hongaarse woorden (deze is ook niet uitgebreid de laatste jaren).
In de eerste fase van de begroetings-klaagsessie werkt ze meteen al met 'contrast' om het klaageffect te verhogen. Ze heeft een zoon, David, die in haar ogen wel wil deugen en die gedurende de eerste minuten zwaar wordt opgehemeld:'David, gut Kopf ... viele, viele Arbeit auf Schule ... gut Tennis spielen ... gut Freundin ... Universitat ... alle Tentamen 100 %'. Na deze promotieclip volgt meedogenloos een litanie van klachten over haar oudste zoon Richy:'nicht Arbeit ... slecht Freundin ... slecht Familie ... viele, viele Problem ... Catastrophe ... Total-Catastrophe'. Dit alles wordt ondersteund door wergwerpgebaren, gezucht, gekreun en een tot op het bot ontevreden gezichtsuitdrukking. Daarna wordt de immer onder druk staande relatie met haar man Peter nog eens flink uitgediept. Deze Peter laat zich overigens ook niet onbetuigd, want begint na een minuut of 10 omstandig uit te leggen dat hij degene is die het geld binnenbrengt:'Televisio nicht arbeiten ... Bank nicht arbeiten ... Tisch nicht arbeiten ... Kuche nicht arbeiten ... David nicht arbeiten ... Richy nicht arbeiten ... Eeffie nicht arbeiten ... Peter viele, viele arbeiten.' Op dat moment is bij Eeffie de beer los. Zij werkt momenteel ook, maar verdient een hongerloontje van ongeveer € 200 als verkoopster in een boekenzaak. Morgen meer in deel 3.
Iets van een totaal andere orde, maar toch ook uitermate belangwekkend: 'de big staat weer centraal' heeft de Nederlandse Vereniging van Varkenshouders beloofd. Het komt allemaal goed!