zaterdag 20 november 2010

Kijken!

Op zondag 21 november wordt de eerste aflevering uitgezonden van de VPRO-serie 'Oostwaarts!'. De serie wordt gepresenteerd door schrijver Jaap Scholten, die zelf al jaren met zijn Hongaarse echtgenote en zonen in Hongarije woont.
Koningsblauwe EU-borden zijn langs de wegen geplaatst en meisjes die het zich kunnen permitteren kleden zich naar de laatste voorbeelden van MTV. Maar achter het voormalige IJzeren Gordijn leeft een onwrikbaar Oost-Europa voort, met aanvaard gesjoemel in het parlement en gemeentehuizen, met paardenkarren in de modder van Transsylvanië, bloedvetes in bergenclaves in Albanië en berenjacht in Roemenië.
De beste manier om Oost-Europa te leren kennen, is door ter plekke naar de mensen te luisteren. De in Hongarije wonende schrijver en columnist Jaap Scholten doet dat, met een zigeunerwijsheid in pacht waaraan hij veel waarde hecht: ‘een hond die loopt, vindt botten’. Oostwaarts trekkend door Hongarije/Transsylvanië, Roemenië, Albanië, Servië, Montenegro en Bulgarije reist hij door een langzaam verdwijnende wereld en sprokkelt als geen ander de verhalen en mythen bij elkaar.
Zo 21 nov - Ned 2 - 20.15 uur
bron:http://www.hollanddoc.nl/nieuws/2010/november/oostwaarts-met-schrijver-en-columnist-jaap-scholten.html