maandag 22 november 2010

Jerome


Dit is Jerome, zo'n beetje hartje Arizona. Jerome is een zogenaamde Ghost Town. Een stadje waar niemand wordt verondersteld te wonen. In het begin van de vorige eeuw werd hier in de buurt goud gevonden en daar kwamen de golddigers op af. Als ze goud gevonden hadden, gingen ze van het geld hoereren en veel drinken in Jerome. De Amerikaanse autoriteiten gaven destijds het volgende advies aan Jerome:'the best thing that could happen to Jerome would be a nice, big, citywide fire'.
In Jerome woont nu een mix van bikers, hippies en kunstenaars. In sommige gidsen wordt ontraden om het stadje te bezoeken. Reden dus om er naar toe te gaan.
Aan de man die op het bankje zit, vroegen we of er ook ergens fatsoenlijke koffie te krijgen viel. Hij verwees ons op vriendelijke wijze naar een achteraftent waar inderdaad voor het eerst in 10 dagen drinkbare koffie kregen van alweer een vriendelijke vrouw. Met vriendelijk bedoel ik deze keer dus niet de obligate Amerikaanse huichelachtige vriendelijkheid waarbij men uit is op een zo hoog mogelijke fooi, maar oprechte vriendelijkheid. Later op de dag kwamen we dezelfde man weer tegen in de winkel van zijn vrouw (we gingen wat sieraden voor de kids kopen: GREAT PARENTS zei de vrouw nog in een reflex). Ik ging met de man buiten staan te praten en zonder ook maar een compliment te geven, kon deze man een normaal gesprek voeren (het enige non-complimentgesprek dat ik gevoerd heb). Ik voelde me OK daar.
Sieraden gekocht en op zoek naar een kroeg. Zo gevonden en ook daar normale vriendelijkheid (er werd niet om de 3 minuten geïnformeerd naar onze fysieke en geestelijke volksgezondheid). Er kwamen 3 mannen binnen en na 1 minuut klonk Twilight Zone van de Golden Earring uit de jukebox.

Ik inspecteerde de jukebox en zag ook nog een van m'n favoriete jeugdbandjes staan: The Allman Brothers Band met de beste slide-gitarist ever: Duane Allman. M'n dag was goed: ik zat in de kroeg met een vol flesje bier, Marij was tevreden, The Allman Brothers weerklonken, het weer was goed, ik had al uren geen complimenten gehad.
Jerome: goed, dat ze de fik er niet in hebben gezet.
Als link een liedje van voornoemde Allman Brothers Band van hun 1ste plaat (1969).
http://www.youtube.com/watch?v=dTr7CMV8uSs