maandag 22 augustus 2011

Voorkomen ...

is beter dan genezen. Of niet?
In de wijken Gestel, Strijp en Stratum -zowel binnen-als-buiten-de-rondweg- is al enkele dagen geen sperzieboon bij welke kruidenier of groenteman te verkrijgen voor de reguliere consument. Elke morgen om 09.00 bij het opengaan van desbetreffende winkels koopt een georganiseerde groep meteen alle sperziebonen en verdwijnt dan naar een onduidelijke plaats. Een controleur van de groep blijft achter en koopt onmiddellijk de eventuele nieuwe sperziebonen op. De beweegredenen van deze groep zijn onbekend. Men geeft geen commentaar.
Uiteindelijk wordt bovenstaande landelijk nieuws en beginnen de media zich er mee te bemoeien. Eerst worden enkele mensen geïnterviewd die toevallig die dag ook sperziebonen wilde eten: 'tja, vervelend, dan maar iets anders vandaag, maar dit moet niet te lang gaan duren anders moeten we naar het vijandelijke stadsdeel Woensel uitwijken ... ook niet fijn.' Cameraploegen op het Franz Leharplein! Daarna komen de specialisten aan het woord: een terroristisch complot, een actie uit Noord Korea om de Nederlandse samenleving te ontwrichten? Bertus Hendriks wordt ingevlogen vanuit zijn vakantieadres want het kan natuurlijk ook een gecoördineerde jihad zijn van de martelarenbrigade van de El Aqsa moskee. De landelijk veiligheidscoördinator aan het woord. En dan komt Twan Huijs met de alles overstijgende vraag: HOE HAD DIT VOORKOMEN KUNNEN WORDEN en WIE KUNNEN WIJ HIERVOOR AAN HET KRUIS NAGELEN? Een mannetje in een pak van een jaar of 35 verschijnt in beeld, hij blijkt te werken voor een of andere ARBO/beveiligings-organisatie. Natuurlijk was dit alles te voorkomen als ze maar eerder hadden geluisterd. Ze hadden namelijk al jaren rapporten en draaiboeken liggen waarin beschreven stond hoe sperziebonen te beveiligen. Hij wist al jaren dat het een keer mis zou gaan! De draaiboeken, formulieren, spretsjiets moesten onmiddellijk toegepast gaan worden anders ging het land ten gronde. De voorzitter van de landelijke Sperziebonenbond in de studio knikte fijntjes. Vanaf dat moment stond er een sperziebonenbewaker in de kruidenier en mocht iedereen maximaal 1 kilo sperziebonen meenemen.
Gisteren zag ik op de verrekijk dat de mensen in België gelukkig nog verstand hebben. De organisator van Pukkelpop kwam na de herdenkingsdienst uit de kerk en werd op een beschaafd applaus onthaald. Het volk sprak. De burgemeesteres gaf aan dat ze vooral door moesten gaan. Men was het er namelijk over eens dat sommige rampen eenvoudigweg niet zijn te voorkomen, hoe graag de regelneven en -nichten van de diverse controleapparaten het ook willen om nog rijker, nog meer macht te hebben en nog meer regelzucht los te laten op het volk.
In onderstaand fillumpje bezingen boze negermannen de sperziebonenopstand van 1972 in Philadelphia.