zondag 4 september 2011

Moe

Het Herstelpaleis in N is goed georganiseerd en men is ook in de ware zin des woords flexibel. Echter, in het weekeinde wordt men door externen gedwongen om met procedures en protocollen te werken.
Vrijdagnacht had M koorts. 38,5 Was het moment dat we in actie moesten komen had de arts vrijdagmiddag nog gezegd. M zat de hele nacht rond de 38,5 en ik besloot om 09.00 naar N te bellen met de verpleegafdeling. De vraag was eenvoudig: weer beginnen met Ciclosporine (tegen afstoting), beginnen met Amoxicil (tegen ontsteking) of zelf naar N komen. Neen, ze mochten me niet verbinden met de arts, want in het weekeinde moest dat via de plaatselijke huisartsenpost.
Huisartsenpost gebeld. Na 10 minuten wachten iemand aan de lijn. Alles uitleggen, nog een keer uitleggen. Gesprek werd afgesloten met de mededeling dat de arts N zou bellen en daarna zouden we geïnformeerd worden. Na verloop van tijd belt arts terug dat M naar de praktijk moet komen. Ik vertel dat dat een dom plan is omdat M helemaal niet met zieken, melaatsen en spretsjietinvullers in contact mag komen vanwege infectiegevaar, dat de vraag duidelijk is en dat er niemand hoeft langs te komen. De arts gaat accoord, maar wil toch even komen. Uiteindelijk komt de arts langs, onderzoekt M, probeert Herstelpaleis te bellen. Heeft niet het juiste nummer, krijgt hij van mij, stelt de vraag en krijgt het antwoord dat ik al verwachtte: beginnen met Amoxicil. We zijn inmiddels 116 minuten verder. Als er geen procedures waren geweest, was alles in 2 minuten voor elkaar geweest en bovendien had het minder geld gekost. Wat ook opviel was de hoeveelheid formulieren die de arts na afloop nog in moest vullen om dit nodeloze bezoek naar welke instanties dan ook te legitimeren. Ik heb hem met rust gelaten.
Al die procedures, protocollen, regels, spretsjiets worden verzonnen door mensen die hun eigen leven niet in kaart kunnen krijgen en meteen denken dat dit voor iedereen geldt. Deze Men in Black -we have come to make you function-, die steeds meer macht krijgen, behoren tot dezelfde onderkaste die vindt dat de gezondheidszorg te duur wordt.
Omdat ik er zo moe van werd en word en ben: Tired of Waiting van de Kinks