zondag 29 januari 2012

IC (2)

M strijdt voort in de IC en is eigenlijk voor het eerst sinds vanmorgen 05:00 enigszins rustig. De MRI-scan moet nader geïnterpreteerd worden en vanavond wordt nog een punctie in de rug gepleegd om hersenvliesontsteking vast te stellen of uit te sluiten. Of deze punctie vanavond wordt uitgevoerd is weer afhankelijk van 'of de trombos goed zijn aangekomen', anders gezegd heeft M genoeg bloedplaatjes om een bloeding op te kunnen vangen. M's situatie is voor de rest weinig veranderd (mond en tong zijn wel weer achteruit gegaan, veel bloedingen en korsten waardoor er ook nog 2 zakjes 'rood' getankt moesten worden). M ligt momenteel redelijk stabiel (het is maar wat je stabiel noemt: hartslag 150; ademfrequentie rond 40 per minuut, 150/100 boven-onderdruk) dus J, E en ik zijn inmiddels thuis. Verpleegkundige net nog gebeld en hij vertelde dat wij, mits geen andere complicaties, eens goed moesten gaan slapen. Dat gaan we dus doen in de hoop dat M nog steeds de energie heeft, die ze al zo lang laat zien. Hectische 28 uur geweest met weinig slaap voor iedereen. Welterusten.

Uitsluiten

M ligt nog steeds op de IC haar strijd te strijden. Inmiddels is men verder aan het onderzoeken. Eerst moet bepaald worden of eventueel een hesenvliesachtige ontsteking de dader is van M's crisissituatie. Vandaag nog een MRI-scan en ruggeprik. Eerst wilde de neurologen daar geen urgentie aan geven maar de hematologie-arts heeft uiteindelijk gewonnen. Als het geen hersenvliesontsteking is, dan gaan men overstapppen van Foscarnet naar een ander anti-CMV medicijn. Een ander vermoeden is nl. dat de Foscarnet, althans de bijwerkingen daarvan, achter de koorstpieken en ademhalingsperikelen zou zitten. Uitsluiten en determineren dus. M is redelijk stabiel; sinds vanmorgen eigenlijk weinig veranderd. Aan slapen komt ze nauwelijks toe; veel onrust in hoofd en lijf. Hoor net dat M nu de MRI-scan ondergaat, dus ze zijn er vaart achter aan het zetten. Zojuist nog even met J en E buiten het herstelpaleis wat gegeten om wat afstand te nemen en mentaal en fysiek op volle oorlogsterkte de middag in te gaan.

IC

M ligt inmiddels op de IC. Dit gaat zeker tot en met maandag zo blijven. Vannacht was er 2 keer een koortspiekcrisis, daar moet voortdurend 1-op-1 zorg op en dat kunnen ze bij hematologie niet bieden. Rond 05:30 is besloten om M naar de IC te brengen. Zuurstofgehalte in bloed is goed; boven/onderduk allebei iets te hoog; hart moet hard werken; temperatuur ondanks koortwerende middelen moeilijk onder controle te houden. Algehele conditie: vermoeid tot zeer vermoeid. M is mentaal nog redelijk strijdbaar en weet wel zo'n beetje wat er gebeurt alhoewel men ook een delier (verwarring die kan optreden bij ernstig zieken) vermoedt. Vandaag nog een MRI-scan om de mogelijke oorzaak van de koortspieken -want daar zit het probleem van dit moment en dat moet opgelost worden- te vinden: er is een klein vermoeden van een hersenvliesachtige ontsteking alhoewel M daar niet echt de symptomen van heeft. Net J en E gebeld om naar het herstelpaleis te komen en dan kijken we wat de dag ons brengt.