maandag 16 mei 2011

Zorg

Onlangs kwam ik uit café Alzheimer gestrompeld en moest ik denken aan de boekjes die ik vroeger het liefst las: Pietje Bell. In Pietje Bell speelt o.a. immer chagrijnige drogist Jozef Geelman een hoofdrol als natuurlijke tegenstander van de belhamel Pietje Bell. Jozef Geelman ademde alles uit van een vervelende zeur die alleen maar bezig was om andermans plezier te vergallen. Ik heb nooit een afbeelding van Geelman gezien, maar ik heb nog steeds een beeld van die etter.
Drogisterijen bestaan tegenwoordig niet meer; het zijn apothekers geworden. Apothekers zijn verworden tot de Geelmannen van heden. Onlangs moest ik een zalfje wegens mijn chronische oorlogswond hebben. De dokter stuurde het receptje via de ie-meel naar mijn persoonlijke Jozef Geelman en daar zou ik het op kunnen halen. Ik kreeg ook een papieren receptje mee. Door omstandigheden kon ik niet naar mijn eigen Geelman, maar ging ik naar een andere Geelman. Ik werd daar geholpen. Na verloop van tijd kreeg ik het declaratie-overzicht van mijn Zorgverzekeraar (organisatie die jou van zorg verzekeren). Er stonden 2 tubes gedeclareerd. 1 bij mijn eigen Geelman, waar ik de tube dus niet had gehaald en 1 bij de andere Geelman. Bellen dus, het was toch vrijdagmiddag. De zorgverzekeraar vertelde dat het inderdaad fraude kon zijn, maar dat ik dat maar met Geelman uit moest zoeken. Ik sprak mijn verbazing uit. Was het dan geen taak van de zorgverzekeraar om dit soort fraude op te sporen. Neen!
Geelman gebeld; de man was op vakantie, maar de tube lag er nog wel. Hoe het kwam dat ik daarvoor betaald had, terwijl de tube er nog lag? Ja, dat ging nu eenmaal zo: receptje binnen, betekent declareren bij de zorgverzekeraar. Ik vertelde mevrouw Geelman dat dit fraude was (Geelman zelf was naar een gifmengerscongres op de Maladiven van ons geld). Misschien zou Geelman, als hij thuis was het bedrag crediteren, maar dat kon zij niet verzekeren want Geelman had een hekel aan dit soort woorden en handelingen. Ik vertelde haar dat ik Geelman zou aangeven wegens fraude.
Ik besloot verder te gaan en ja, er bestaat een platform waar je dit soort zaken aan kunt geven. Dit platform wordt gefinancierd door de Provincie (door ons dus). Het platform doet niets: het inventariseert klachten. Ik moest licht huilen. Ik voelde onmacht. Ik voelde de belhamel Pietje Bell in mij opkomen en wilde Geelman een streek leveren. Ik belde Geelman een week later. Helaas vertelde hij dat hij het bedrag had gecrediteerd. Ik hoop dat hij jokt.