donderdag 28 juli 2011

Dag + 20; op weg naar herstel (2)

Nog steeds in het ziekenhuis, wel in de tussentijd voor het eerst op een terras gezeten. De uitslagen van de diverse onderzoeken zijn binnengedruppeld en de conclusie is dat M nog enige dagen in het ziekenhuis moet blijven. De koorts is weliswaar voorlopig onderdrukt, maar nu is er sprake van zouttekort en dat is niet goed (hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een wisselwerking tussen de koorts en anti-epileptica). Dus de komende dagen maximaal 1 liter vocht en als dat niet lukt terug aan het infuus. Drop eten is ook OK. M heeft m'n blog gelezen en aangedrongen op een rectificatie: de kanker is uit het lijf, dit in tegenstelling tot een bericht waarin ik stelde: de Non-Hodgkin lijkt verdwenen.

Dag + 20; op weg naar herstel

Ik blog nu vanuit het ziekenhuis, want eigenlijk zou ik M vanmorgen ophalen. Edoch, toch weer even een tegenvaller: voorlopig niet naar huis want koorts en dan moet de hele procedure weer doorlopen worden. Oorzaak is onduidelijk. Longfoto, urine op kweek, bloedtesten enzovoort.
Het lichaam zit verassend logisch in elkaar, leren we hier. Naast de onduidelijke oorzaak van de koorts, heeft M ook nog een virus onder de leden, het CVM-virus, dacht ik. Kan ook net iets anders heten. Normaal een virus dat een lichte verkoudheid oplevert en veroorzaakt dat het lichaam anti-stoffen aanmaakt zodat je er nooit meer last van hebt. Nu blijkt dat de beenmergdonor dit virus nooit heeft gehad en dat M door het nog niet op peil zijn van de witte bloedlichaampjes hier problemen mee kan krijgen: verkoudheid kan uitmonden in longontsteking en dat moeten we niet hebben. Beenmerg heeft dus ook een soort geheugen. Gelukkig hadden ze dit virus snel in beeld en daar zijn dan weer medicijnen tegen, zodat M met het virus had kunnen afreizen naar huis, maar helaas: eerst moet die andere koortsverwekker opgespoord worden.
Voorlopig is het dus afwachten. M neemt het gelaten en ligt nu te slapen.