dinsdag 26 mei 2009

Spretsjiet (1)


Het spretsjiet is een betrekkelijk nieuw fenomeen en levert bij mij steeds meer irritatatiemomenten op. Oorspronkelijk was het, denk ik, bedoeld om ingewikkelde berekeningen op basis van veel data te vereenvoudigen. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt bij inspecties en 'afrekeningen in de zin van controles'. Tijd voor onderzoek dus. Bovenstaand model is de uitkomst van maandenlang onderzoek, verwerkt in een spretsjiet, vermaakt tot grafiek en statistisch verantwoord. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten? De blauwe dikke lijn geeft aan in welke mate het spretsjiet gebruikt wordt per leeftijd; de dunne, groene lijn geeft de waardering aan die een leeftijdscategorie heeft voor het spretsjiet.
Het spretsjiet wordt tegenwoordig al door jongeren onder de 10 jaar gebruikt. Dit zijn de kinderen die door hun ouders (leeftijdscategorie 25 - 40) gedwongen worden om het spretsjiet te gebruiken bij bijvoorbeeld de inventarisatie van hun legosteentjes of de hoeveelhied mensen die ze 'vermoord' hebben tijdens een van hun infantele computerspelletjes. In de grafiek is ook te zien dat de ouders van deze pre-nerds het spretsjiet het hoogst waardeert.
De 'gebruikerslijn' stijgt snel naar een piek tussen de 25 en 40 jaat die het spretsjiet ook het hoogst waardeert. Let wel dit is een gemiddelde, er zijn mensen bij die het spretsjiet met een 10 beoordelen en dus een soort van excel-orgasme ondergaan als ze aan het spelen zijn. Dit zijn meestal mannen en vrouwen die zelf niets kunnen, maar gehuld in foute kledij (neppakken en lelijke deux-pieces) met een leptoptas in hun hand anderen gaan controleren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de onderwijsinspectie, maar bovenstaande categorie nuttelozen heeft zich in elk segment van de samenleving gewrongen. De gebruikers zijn op hun MBO- of HBO-opleiding al snel verslaafd geraakt en soms ook gedwongen tot gebruik en gaan soms zo ver dat ze brieven schrijven met hun spretsjiet-programma. Voor deze groep is geen hulp meer mogelijk. Uiteindelijk zullen ze sterven met een leptop op hun schoot waarin ze de laatste stand van zaken voor wat betreft hun hartslag en bloeddruk aan het 'inkloppen' zijn. Inkloppen is ook zo'n typische term voor deze over het algemeen wereldvreemde en cultuurloze wezens. Ik merk dat nu de emotie bij mij een rol gaat spelen en kan dus de data niet meer objectief beoordelen. Even afstand nemen ... morgen meer.