maandag 29 maart 2010

Johnny Boy (2)


Geachte heer Keitel,
Naar aanleiding van mijn intake-gesprek op basis van EVC's met uw neef Johnny Boy (vanaf nu: JB) is het volgende naar voren gekomen: JB is nog niet geschikt om een MBO-opleiding op het hoogste niveau (4) te gaan volgen. De argumentatie is daarbij de volgende: JB is (nog) niet in staat om een aantal competenties op dit niveau te volgen. Hij zal eerst een BBL-opleiding (1 dag leren en 4 dagen werken in de praktijk) op niveau 2 met succes moeten afronden. De naam van deze opleiding luidt 'uitvoerder in een criminele organisatie'.
Ik zal u met behulp van de competenties proberen duidelijk te maken waar JB nog verbeterpunten heeft (zie ook bijlage Johnny Boy (1)). De competentie 'Beslissen en activiteiten initiëren' is voldoende ontwikkeld, het moet echter gezegd worden dat JB hierin soms overdrijft en impulsief te werk gaat. Bij kleine winkelovervallen doodt hij soms onnodig veel toevallige passanten. De competentie 'aansturen' behoeft verbetering. JB is niet in staat anderen op de juiste manier aan te sturen: zijn wil is wet en en eenieder die daar een andere mening over heeft wordt moeiteloos geliquideerd. Het 'begeleiden' van een proces of een ander individu verdient ook aandacht. 'Aandacht en begrip tonen' is een van de kernproblemen van JB's ego. JB is alleen op zichzelf gericht en daaruit volgt ook dat de competentie 'samenwerken en overleggen' als onderontwikkeld moet worden beschouwd.
'Ethisch en integer handelen': hij heeft inderdaad veel affiniteit met uw organisatie, maar zoals u zelf inmiddels weet, laat JB moeiteloos anderen vallen indien hem dat beter uitkomt. JB is egocentrisch en ondanks dat er uiteraard ook sprake is van ethiek binnen uw Italiaanse multinational, laat hij keer op keer anderen in de steek. Het bouwen aan relaties en netwerken hebben we helaas ook als onvoldoende moeten waarderen, daar hij voor het merendeel relaties (vaak met geweld) afbreekt. Een competentie die uitermate goed ontwikkeld is, is 'Overtuigen en beïnvloeden'. Hij gebruikt hiervoor weliswaar vaak een wapen en/of fysiek geweld, maar het doel wordt meestal bereikt.
Zijn 'presenteren' verdient ook verbetering; waar uw Godfathers altijd goed gekleed, geschoren en verzorgd op pad gaan, blijft JB in zijn zwarte afgedragen lederen colbertje en slordige hoedje rondlopen. Dit zou ook geïnterpreteerd kunnen worden als 'niet bedrijfsmatig handelen'.
Morgen meer.