maandag 7 februari 2011

Huiswerk

In het kader van ondernemerschap in het onderwijs ben ik met een cursus bezig (zie ook Rollenspel 11/1/'11). Voor morgen moeten we nadenken over de 'randvoorwaarden voor succesvol startend ondernemerschap'.
In de opdrachtomschrijving staat onder meer als inleiding:
Om veranderingen tot stand te brengen heb je genoeg aan 3 ingrediënten:
1. een ongewenste situatie; 2. een ambitie (of wens); 3. een plan of oplossing. Daarnaast kregen we een aantal aforismen (korte pittige spreuk, op zichzelf staande sententie, die geen deel uitmaakt van een bepaald denksysteem, maar wel karakteristiek is voor een bepaalde gedachtegang of geesteshouding.) Bron: van Dale, twaalfde druk.)
Deze aforismen luiden:
  • begin alleen
  • houd het klein
  • maak het concreet
  • stel een deadline voor jezelf
  • houd de cyclus klein en begin vaak opnieuw
Toe ik dit onder ogen kreeg, vroeg een van de cursusleiders wat ik hiermee ging doen. Ik antwoordde hem dat ik hier grote vraagtekens bij ging zetten. De andere cursusleider keek mij meteen boos aan. Waarom begreep ik niet, want volgens mij mag ik overal en waar dan ook vraagtekens bij zetten. Maar goed, aangezien ik toch al gewend ben te werken in sommige dictaturen -gezin, werk, Hongarije en Absurdistan als Gauleiter W. uiteindelijk de baas is- ga ik maar even verder met vraagtekens zetten op gevaar van excommunicatie.
Vraagteken 1: zouden de protesten in Tunesië, Jemen en Egypte ook op basis van deze aforismen georganiseerd zijn. Er was een ongewenste situatie (onderdrukking), een ambitie (de onderdrukker weg), een plan (democratie op basis van snelle verkiezingen). Ik vermoed van niet. Ik houd het voor onmogelijk dat 1 persoon dit allemaal in gang heeft gezet en dat deze persoon het klein wilde houden. Voor de rest waren er ook alleen maar vage plannen en was en is de deadline totaal onduidelijk. Er is nauwelijks sprake van een cyclus. Er is wel succes; de partijen zijn met elkaar in overleg en er is waarschijnlijk een kanteling aan de gang.
Vraagteken 2: zouden de oprichters van ASML 20 jaar geleden ook als individu gedacht hebben in deze aforismen. Ik denk het niet. Zij hebben hun gouden handdrukken van Philips bij elkaar gelegd, de kennis gebundeld en meteen gesteld dat zij wereldleider wilden worden op het gebied van lithografie en semi-conductors. En zo zijn er nog wel wat analogieën in het bedrijfsleven te bedenken.
Vraagteken 3: door deze aforismen als dogma te presenteren, lijkt het alsof andere strategieën uitgesloten worden. Waarom?
Huiswerk gemaakt: ik heb er over nagedacht.