donderdag 9 december 2010

Chloride, AZ (2)


Op de foto in het vorige stukje, dat uiteindelijk niets te maken had met het plaatsje Chloride in Arizona, wijs ik dus naar Chloride in Arizona dat weer te vinden is tussen Kingman en Arizona (klik op de kaart en zoek). Na een dag of 5 in de Joe Es of Ee begon ik me op m'n gemak te voelen en het werd dus tijd voor een psycho-ervaring. Een psycho-ervaring is een gebeurtenis waarbij je je door een niet aanwijsbaar gevoel niet op je gemak voelt. Je begint licht te zweten, rare gevoelens in de onderbuik, je wilt weg van de plaats waar je bent, je denkt bij jezelf 'wat gaat er gebeuren en waarom heb ik de beslissing genomen om hier, op dit moment te zijn'. Een lichte, ondefinieerbare angst maakt zich van je meester, meestal veroorzaakt door mensen en hun uitstraling en soms daarbij nog de omgeving, zoals in sommige dorpscafés in Zuid-Beieren. De beste psycho-ervaring komt voor in het begin van de film Psycho van Hitchcock. Anthony Perkins (Norman Bates in de film) staat achter de balie van een motel en checkt een vrouwelijke gast in. Iedereen ziet en voelt al dat het op de een of andere manier mis zal gaan.
Wij reden dus van Kingman naar Las Vegas, door de woestijn, een fijne reli-zender op met af en toe een praatje van een Reverend en een reli-countryliedje. Op een gegeven moment hadden we zin in wat laffe halfwarme koffie, dus reden we richting Chloride. Na een kilometer of 4 zagen we de eerste uitgewoonde bouwvallen. Er was niemand te bekennen. We reden verder het dorp in, ook niemand te zien. Wel veel uitgewoonde houten keten. We keken even rond en daar was het dan: het psycho-gevoel. Hier moesten we zo snel mogelijk weg, er kon elk moment een hilliebillie met een schrootbuks z'n bouwval uitkomen om ons het dorp uit te knallen. We waren ook nog herkenbaar door onze vrij nieuwe huurauto, dus er restte ons maar een ding: wegwezen.
Later nog eens op het Heilige Internet gekeken en Chloride is weliswaar een ghost-town, maar blijkbaar overdag ongevaarlijk. Men rijdt er wat rond in een Studebaker (spreek uit Stoediebeker) en maakt fillumpjes. Zie link.