donderdag 10 november 2011

Boest (schrijf Boost) 0

Gelukkig ben ik zwaar bijgelovig, dus is het een goed teken dat M na al de opnames in het hematolgiepaviljoen via kamer 20 (7 dagen), kamer 32 (35 dagen), kamer 2 (3 dagen), kamer 42 (1o dagen) vandaag terug is op kamer 20. Daar waar heel het traject is gestart. De cirkel is dus rond. Vandaag de boest van nieuwe stamcellen om het herstelproces een nieuwe, definitieve en laatste zet te geven. Er zijn uiteraard nog wat complicaties, maar er is uiteindelijk besloten om te kiezen voor 1 miljoen afweercellen i.p.v. 5 miljoen mede te doneren en dat is gunstig, want minder kans op omgekeerde afstoting. De stamcellen zijn veilig gearriveerd en moeten nog 'bewerkt' worden. M ligt inmiddels op de kamer en momenteel vinden er nog wat voorbereidende werkzaamheden plaats. We vinden het wel spannender dan de vorige keer, want toen verkeerden we nog in de veronderstelling dat alles vlekkeloos zou verlopen. Inmiddels weten we beter en zijn we ons er van bewust dat het de komende 12 dagen moet gaan gebeuren omdat M anders langdurig (jaren, maanden?) zal gaan verkeren in de situatie van de afgelopen maand: 3 x bloedplaatjes, 1 x bloedtransfusie + 2 bezoeken aan de moeder van alle artsen per week en dan maar hopen op herstel. Door al de bezoeken aan het Draculapaviljoen hebben we alle varianten zien langskomen. Over een uurtje worden de stamcellen per infuus ingebracht. Op zich geen moeilijke of pijnlijke actie, maar wel een met veel dimensie. Later vandaag meer, denk ik.
Het is uiteindelijk wat later geworden en de boest is niet zonder slag of stoot verlopen. Het infuus wilde eerst niet werken (te nauw) en nadat alle stamcellen in het lijf zaten, traden forse koortsrillingen op. Lichte paniek, de moeder van alle artsen werd nog gebeld maar na een half uur en wat medicatie was het proces gestabiliseerd. Nu maar hopen dat het zo blijft.
En ja, dat voorste zakje met dat rode spul, dat zijn de stamcellen die het allemaal moeten gaan doen. Wel weer wat geleerd overigens: als iemand het erg koud heeft, dan warmt men een deken op in een magnetron. Dit mag niet verder verteld worden, want dit valt buiten het protocol.