donderdag 23 december 2010

Zwijg


Net terug uit Den Haag; tijdje ondervraagd op de Hongaarse ambassade. Vanmorgen opgepakt door 2 agenten van de Hongaarse Veiligheidsdienst. Ik had al vernomen dat er afgelopen maandag een nieuwe wet was aangenomen, waarin de persvrijheid aan banden werd gelegd. In de zomer had ik in het verre en verwarde Hongarije al gehoord dat het 'verstandig' zou zijn om aan te geven als je een blog onderhoudt. Er wordt verwacht dat je 'evenwichtig' nieuws brengt.
Ik werd een kamer binnengeleid en een ambtenaar begon met het uitleggen van de nieuwe wet: of ik wel wist dat 'objectiviteit' een nieuwe dimensie had gekregen, of ik wel wist er voortaan verplicht op de radio 25 % van de muziek van Hongaarse makelij moest zijn en of ik wel wist dat er hoge boetes stonden op staatsondermijnende berichten.
Daarna vertelde hij me dat mijn blog onderzocht was; er stonden 30 berichten op die in meer of mindere mate met Hongarije te maken hadden. 4 Daarvan werden gekwalificeerd als opruiend en beledigend voor de Hongaarse landsaard, 7 berichten als 'onnodig haatzaaien' tegen een bevriende natie, 11 berichten waren onnodig kwetsend. 8 Berichten begrepen ze niet en waren dan ook niet te kwalificeren.
Ik vertelde ze dat ik veel van het land hield en dat alles bedoeld was als opbouwende kritiek met een licht cynische ondertoon. Bovendien had ik de staat een flinke financiƫle injectie gegeven door mijn regelmatige verblijf aldaar. Niets mee te maken, was het antwoord. Ik werd verzocht om mijn blog uit de lucht te halen. Ja, zo gaat het tegenwoordig bij de voorzitter van de EU vanaf 1 januari 2011. Ik knikte braaf ja en mocht het pand verlaten; de vrijheid in en blog vrolijk verder.