vrijdag 5 november 2010

Beremendesi


Deze 3 mannen komen uit Beremend, een dorp in Hongarije tegen de Kroatische grens. Vandaar dat zij Beremendesi genoemd worden. Deze Beremendesi komen elke middag rond 4 uur het zwembad ingesloft na een dag werken als chauffeur op een vrachtwagen voor de plaatselijke betonfabriek. Er wordt vanuit deze fabriek ook grind gedistribueerd voor de aanleg van wegen. Ze drinken een biertje, keuvelen wat over de plaatselijke voetbalclub waar zij ook een functie hebben en spelen af en toe een potje voetbaltennis (dat kunnen ze erg goed, want een keer samen met F. op een loeihete dag met 25-1 verslagen, maar dan in een stadje 10 kilometer verder).
Tijdens het bierdrinken bespreken ze de strategie voor de volgende dag, want deze ogenschijnlijk gewone burgermensen maken ook deel uit van het Pan-Hongaarse corruptiesysteem. Dat is onontkoombaar, want anders kun je niet elke middag bier gaan zitten drinken in een zwembad, omdat dit voor een niet-corrupte sukkel niet te betalen zou zijn.
Hier bespreken zij de grindtoevoer voor de al eerder genoemde M6 van Boedapest naar Pecs. De strategie is de volgende: overdag wordt het grind afgeleverd, 's avonds wordt het weer weggehaald en doorverkocht. Het resultaat staat op onderstaande foto: een ingezakt stuk autoweg van nog geen 3 maanden oud. De Beremendesi leven nog lang en gelukkig.