woensdag 18 maart 2009

Karaoke

13 maart 2009 ... De competitie tussen Finland en China over wie het wereldrecord karaoke-zingen in handen heeft, is voorlopig nog niet voorbij. ... Dit bericht zag ik ergens op het heilige internet staan. Ik moest even aan Finland denken, ook omdat ik een meeltje kreeg van 2 stagiairs die voor een maand of 4 in Lahti zitten. Vorig jaar ben ik daar ook geweest om te onderzoeken of het daar allemaal wel koosjer is, dus ik heb er wel wat mee. De Finnen waar ik mee te maken heb gehad waren aardige, een tikje bedeesde mensen. In Lahti kwam ik tezamen met een collega een cafe binnen waar men bezig was met karaoke. Ik had het nog nooit meegemaakt, dus we bleven even observeren. Tamelijk vreemd allemaal. Ik had het idee dat karaoke bedoeld was voor personeelsuitjes, om dronken liedjes te zingen en om elkaar uit te lachen. In Japan schijnt het wel weer een serieuze bezigheid te zijn.
Zoals veel in Finland, ging het er gedisciplineerd aan toe; op volgorde werkte iedereen zijn of haar liedje af en er was zelfs een tafeltje van 4 dames op leeftijd waar alles bijgehouden werd. Omdat het op zich een goed cafe was, gingen we er de volgende avond nog een keer naar toe en wat schetst onze verbazing: weer karaoke en ook weer dezelfde mensen, wel andere liedjes. De avond daarop zijn we maar even binnengelopen om te checken of ze weer aan de gang waren en dat bleek te kloppen. Naarmate de dagen vorderden, werd ook duidelijk dat er veel karaoke-cafes waren en het dus bij de cultuur hoorde. Tijdens een gesprek met een tolk, vroeg ik hoe dat nu zat met dat gekaraoke. De vrouw zei dat karaoke een van de manieren was om te communiceren, want Finnen hadden daar wat moeite mee. Ze vertelde ook dat ieder Fins dorp wel een toneelvereniging had en dat toneel ook een middel was om te communiceren. Ze hebben dus wat hulp nodig en zijn zich daar zelf van bewust. Toen ik haar vertelde dat 'zwijgen en luisteren' ook een manier van communiceren is, keek ze me helemaal verrukt aan. Ik hoop wel dat ze lid van de toneelvereniging is gebleven.

Waterspin (3)

Inmiddels zijn de mannen weer een stap verder; de schets in Inventor is verwerkt tot een Lego-prototype. Ook is er al een soort pneumatische (lucht) besturing aan toegevoegd. Van hieruit zal langzaam maar zeker tot een definitief ontwerp gekomen worden. Zie film voor een korte impressie. Morgen gaan Max, Oskar en Frank wederom met de HBO-broeders in de slag. Het wordt spannend!