donderdag 6 januari 2011

Jerome, AZ (2)


Zoals gesteld: alle wegen leiden de laatste maanden naar Jerome, Arizona. Deze keer via een omweg. Voor de volkomen muziekbarbaren een definitie van Mariachi (bron: Wikipedia):
Mariachimuziek is in de 19e eeuw ontstaan, toen muziek van Spaanse theaterorkesten gecombineerd werd met Mexicaanse instrumenten. De muziek komt oorspronkelijk uit de westelijke deelstaat Jalisco, de staat waaruit ook Mexico's populairste mariachiorkest, Mariachi Vargas de Tecalitlán, afkomstig is.
Al langer ben ik op zoek naar de psychedelische vorm van de mariachi, dus niet het traditionele samenspel tussen zang, gitaren en trompetten, maar net een stap verder het magische in. Heel af en toe komt het wel eens in een Tarantino-film voor, maar niet meer dan een 10-tal seconden. Nergens echt psychedelische mariachi te vinden. Ik werd er lichtelijk gestoord was. De vriend van mijn jongste dochter zit in Mexico bij zijn familie en ik vroeg hem in al mijn onbenul of hij wat psychedelische mariachi kon scoren. Hij was duidelijk in zijn antwoord: ... en had nog wat rond gekeken en gevraagd voor de "Psychedelische Mariachi's" maar die komen alleen voor in Hollywood! Dus zijn een verzinsel van Quintin Tarantino himself!...
Hij stuurde overigens nog deze foto mee en dan denk ik: geef die jongens wat mescaline en tequila en ze gaan vanzelf wel wat psychedelische mariachi maken.

Een teleurstelling dus. Toch nog even op zoek gegaan op het Heilige Internet; en jawel, na wat zoeken de foto van het bord naast de weg. En waar stond bovenstaand bord? Juist ja, op de weg naar Jerome. Ik werd nog zwaarder gestoord. In Jerome geweest, schijnbaar de bakermat van de psycadelic mariachi en niets gezien of gehoord. Droefenis alom. Dus verder op onderzoek.
Vergelijkbare borden met andere teksten zie je heel veel langs de highway staan en non-profit organisaties (kerken, scholen etc.) kunnen zo wat reclame maken en adopteren zodoende een stuk weg dat dan op hun kosten schoon gehouden wordt, denk ik. Dus er moest iets of iemand de psycadelic mariachi een warm hart toedragen in Jerome. Meeltje gestuurd naar de plaatselijke krant en het antwoord was: I don't believe that the band is still together. Some of the members reformed as "The Knuckleheads".
The Knuckleheads opgezocht. Daar zijn er meer van, maar een komt uit Jerome; een Rhytm & Bluesbandje waar niet eens een fillumpje op Joetjoep te bewonderen valt (hoogstwaarschijnlijk was hun vorige naam een geintje). Maar goed, er is tenminste duidelijkheid. Ter compensatie een mooi liedje dat in de buurt komt van de psychedelische mariachi, maar het nog niet is. Misschien moet ik het zelf maar gaan maken.