zondag 1 maart 2009

Hongarije (1)




'Eind 2006, kort voor de verkiezingen van de lokale bestuursorganen, kwam er een geluidsopname in de openbaarheid van een geheime toespraak van Gyurcsány tot de partijfractie. Hierop is te horen hoe hij in krasse termen verklaart dat de partij meer dan een jaar lang loog over de economische situatie van het land. Die was veel te rooskleurig voorgesteld, en er waren onrealistische verkiezingsbeloftes gedaan. Daarvoor in de plaats stelde Gyurcsány nu een serie rigoureuze bezuinigingen voor.' Bon: Wikipedia.

Deze zelfde Gyurcsány heeft dus vanmiddag wat extra geld voor Centraal en Oost Europa gevraagd om de kredietcrisis te lijf te gaan. Prima, geen probleem. In tijden van nood, moeten we elkaar steunen. Wat echter niet deugt, is dat Gyurcsány dit vraagt in de vorm van een collectief, terwijl het in Hongarije na jaren van wanbeleid een economische chaos en een corrupte bende is. Deze chaos en de corruptie heeft hij zelf voor een groot deel georganiseerd. De rest kun je makkelijk aan een deel van de bevolking overlaten. Gyurcsány, niet de meest frisse jongen in Hongarije, probeert zo wat goodwill te kweken in het immer cynische Hongarije. Uit ervaring weet ik dat het een volk van intelligente tobbers is, dat overal een complot vermoedt. Gyurcsány weet, op het eerste gezicht, handig een gemeenschappelijke vijand te creëren: de westerse EU-staten. Gyurcsány wist namelijk van tevoren best wel dat hij die 180 miljard niet zou krijgen.

In april ben ik weer in Hongarije; ik ben benieuwd of het volk tegen die tijd Gyurcsány door heeft en de opstand van 2006/2007 weer heeft hervat of dat het volk ouderwets doorsombert.

L. F. Celine



Dat foute mensen goede boeken kunnen schrijven, is voor nogal wat mensen moeilijk voorstelbaar. Het misschien wel bekendste voorbeeld hiervan is Louis Ferdinand Celine ... Celine was fors antisemiet ... ze zijn er nooit achter gekomen of dit nu kwam door een granaatscherf die hij in zijn hoofd had ... in ieder geval is hij zwaargewond geraakt in de 1e wereldoorlog ... Celine heeft m.i. 2 belangrijke boeken geschreven ... Dood op Krediet en Reis naar het Einde van de Nacht ... niet alleen de verhaallijn is mooi neergezet ... Celine kan er stilistisch ook wat van ... prachtige scheldpartijen in Dood op Krediet en door en door cynische en zwarte autobiografische flarden uit zijn droeve bestaan in beide boeken ... die 3 puntjes zijn ook van hem ... dat deed hij, denk ik, om nog meer vaart in zijn werk te krijgen, vooral in Dood op Krediet lukt dat uitstekend ...
Als filmpje niet de held uit bovenstaande, want op wat vage interviews na is er niet veel, maar een opname van W.F. Hermans die qua schrijverschap wel wat leek op Celine.

http://www.youtube.com/watch?v=9NZ3vXacHhY