vrijdag 26 februari 2010

Bedelaar


Dit is een gedeelte van het lelijkste plein ter wereld (zie ook Franz Lehar, 14-6-2009), maar dat doet er even niet toe. Bij de ingang -ook deze keer, maar niet zichtbaar op de foto- van de kruidenier staan steeds vaker, meestal onduidelijke Oost-Europeanen, te bedelen. Zij worden ook wel BedelBulgaren genoemd (dank Marten). 1 Op de 4 keer gaf ik zo'n BedelBulgaar wat. Dat is niet veel, want ik heb een kruideniersverbod, maar af en toe moet ik door de omstandigheden gedwongen, toch naar binnen. Ongeveer een maand geleden zag ik een pasje bungelen aan de jas van de BedelBulgaar.
Op dit pasje was een pasfoto zichtbaar, zijn naam en nog wat zaken die ik niet goed kon zien. De BedelBulgaar was dus gecertificeerd! Zonder pasje wordt er niet gebedeld in dit land! Ik probeerde mij voor te stellen hoe e.e.a. in zijn werk was gegaan. Een of andere overheid (lokaal, provinciaal of landelijk) had beslist dat bedelaars geregistreerd moesten worden. Hier is uiteraard flink over vergaderd; daarna moest de BOD (BedelaarsOpsporingsDienst) op pad om alle niet gecertificeerde bedelaars op te sporen. Alle opgespoorde bedelaars moesten een cursus Bedelen op niveau 2 volgen (de BBL-variant). Nadat zij de cursus positief hebben afgesloten, moesten ze naar het Gemeentehuis om aldaar de pasjes af te halen bij loket 27b. Eerst wel een gecertificeerde pasfoto laten maken (het geld daarvoor niet bij elkaar bedelen, want nog niet gecertificeerd!!!). 3 Dagen wachten ('Wat? heeft u geen e-mailadres?' 'Nee, ik ben bedelaar.')
Daarna nog de 'draaginstructies' doornemen: uw pasje moet duidelijk zichtbaar aan de rechterkant van uw jas op borsthoogte hangen.
Dit scenario is natuurlijk niet de realiteit, want de meest BedelBulgaren spreken slecht Nederlands, zijn onwillig, hebben geen tijd want moeten bedelen enz. De werkelijkheid is nog vreselijker dan hierboven geschetst. Over wat deze uitwas kost, zal ik maar niet uitweiden.
Over 'n tijdje gaan ze terug naar het land van herkomst en vertellen de landgenoten over hun bedelcertificaat en -pasje en het rare land Nederland. Het wordt gezellig die avond.