zondag 6 juni 2010

Tollenaars


Tollenaar: hij die tolgelden int of als pachter laat innen; (bijbels) benaming voor de ambtenaren die ten tijde van Christus in Palestina de belastingen inden voor de Romeinen; zij gingen vaak onrechtvaardig te werk, zodat de benaming gelijk stond met die van afperser. Bron: van Dale, Groot Woordenboek der Nederlandse Taal. Elfde Herziene Druk.
4 Jaar geleden vroeg ik aan de bediende van een terras op het Inteeltplein, ook wel bekend staand aan als het Hippieplein oftewel het Wilhelminaplein in de middelgrote werelstad E., waarom hij in borrelglazen wijn serveerde. Deze vraag werd niet in dank afgenomen. Ik moest niet zeuren, het waren echte wijnglazen en de hoeveelheid was ook helemaal in orde. Een grote mond open trekken tegen een klant, betekent 4 jaar straf en dus geen bezoek meer aan het Inteeltplein en dus ook omzetverlies voor de Tollenaars. Dit jaar was het weer tijd om een kijkje te gaan nemen. Voor Marij een wijntje besteld en, jawel hoor, de hoeveelheid was nog minder geworden. Ik zei tegen de bediende achter de bar dat hij hij te weinig wijn in het glas had gedaan. Hij ontkende. Hij had een maatglaasje van zijn baas gekregen en daar mat hij de wijn in af, voordat hij de wijn in het definitieve glas gooide. Zo ver zijn de Tollenaars van het Inteeltplein aan het gaan: wijn afmeten. Na wat gezeur van de immer militante Limburger C. kwam hij later die avond nog vertellen dat hij er ook niets aan kon doen: orders van de bazen. Gisteren zijn we eens wetenschappelijk gaan onderzoeken hoeveel het precies is. Zie hieronder.

Juist ja, 0,7 DL. 1,0 DL is al erg, maar 0,7 DL betekent dus dat de Tollenaars van het Inteeltplein met al hun gezelligheid, festivalletjes, fietstclubjes etc. maar op een ding uit zijn: de klant zo veel mogelijk afpersen: 10 glazen matige wijn uit een fles! Helaas moeten de Tollenaars van het Inteeltplein wederom gestraft worden: 4 jaar onvoorwaardelijk, zonder vooraftrek.