maandag 22 maart 2010

Moe (2)


Afgelopen week 4 stagairs bezocht. Vanmiddag reed ik terug na zo'n bezoek. Ik merkte dat ik een beetje verward was. Waar lag dat aan? De bedrijven en stagiairs waren tevreden, onze jongens deden het goed, hadden genoeg technische kennis, kwamen op tijd, stelden zich collegiaal op, hadden (nog) niemand bedreigd, wasten zich regelmatig, kortom: een win-win situatie. Na wat denkwerk begon het mij te dagen. De verwarring kwam voort uit de 'kwaliteits'-reportage van Zembla, waarin DE ROC's onderwerp waren. Aan de hand van de wantoestanden in de hoofdstad van het koninkrijk Absurdistan wordt gesuggereerd alsof het overal een bende is. De gemiddelde kijker gaat denken dat de situatie aldaar exemplarisch is voor alle ROC's. Slechte journalistiek dus; alweer! De kwaliteitskrant NRC deed afgelopen zaterdag ook nog een duit in het zakje met het artikel 'Een nieuwe schoolstrijd, tegen straattaal'. Daarin wordt ook gesuggereerd dat er op ROC's alleen maar gedragsgestoorde woordblinde psychopaten met een leerachterstand rondlopen, die dan 'gecoacht' worden door een bang en murw docententeam. Is dus niet waar.
Natuurlijk hebben Van Verstandsverbijsteringsveldt, haar spretsjietmafia en de diverse CvB's ontzettend veel kapot gemaakt, maar slechte, eenzijdige journalistiek maakt in feite nog meer kapot.
Op de foto hierboven is 'techniek' te zien, waaraan en waarmee ROC-leerlingen aan de gang zijn. Niet interessant voor de Zembla of NRC-sjoernalist, maar wel voor ons.