maandag 9 mei 2011

2 Hoofden, 1 Homobier

Een man moet in elke stad waar hij langer dan 2 dagen verblijft een vaste plek hebben om na te denken, naar voetballen te kunnen kijken, wat drank naar binnen te slaan en wat te oudehoeren. Anders ga je maar zwerven, rusteloos zijn en nodeloos veel geld uitgeven. Ik heb vaak het geluk dat ik zo'n kroeg vrij snel vind. Zo'n etablissement hoeft maar aan een paar criteria te voldoen: vast, niet al te dom personeel; een bar waaraan je kunt hangen en eventueel een paar tafels met stoelen waar je een krant kunt lezen; niet te veel uitschot en geen of in ieder geval geen irritante muziek. Gelukkig heb ik nog altijd zo'n kroeg kunnen vinden en anders hebben anderen dat wel voor mij gedaan. Zo ook in het verre en verwarde Hongarije in de wereldstad P. Het café heet deze keer de Bloff en is op vreemde manier aan de naam gekomen van het gelijknamige Nederlandse bandje. Het heeft er wel iets mee te maken, maar wat weet ik ook niet. Het cafe ligt redelijk goed verborgen, maar toch centraal. Het staat, denk ik, nog in geen enkele reisgids voor toeristen (Trotter of zo), want ik zie er zelden het obligate Nederlandse echtpaartje (hij: ruitjeshemd met sik, 3/4 broek met sandalen. Zij: flodderig tiesjeurt, 3/4 broek met sandalen, rugzakje en slecht verzorgd).
Als je wat langer in een café komt, krijg je ook rechten. Zo ook hier. Als er een belangrijke wedstrijd is, dan kun je 1 of 2 dagen van tevoren een kruk aan de bar claimen. Er wordt dan een briefje neergelegd waarop staat dat J. met 2 hoofden (2 Fo, met umlaut dus, maar die kan ik niet maken, uitgesproken als Feu, Foglatt betekent 'bezet') aanwezig kan zijn. 1 Hoofd mag op de kruk, 1 hoofd mag er naast staan.
Daarnaast wordt in het verre en verwarde Hongarije het begrip homo nog steeds ontkend. Ze bestaan daar niet. Ze hebben er wel van gehoord. In het woordenboek uit 1960 staat het niet eens, dus het is verworden tot een metafoor voor alles wat raar, zwak of onbekend is. In Hongarije mag je geen druppel drank als je auto rijdt, dus moet je iets anders. In dit geval dus alcoholvrij bier van Dreher. Het is binnen te houden, maar na 4 flesjes moet je er toch ernstig van spugen. Voor dit bier hebben we geheel in de geest van het land en samen de inmiddels overleden Jozef (een dorpsgenoot) de naam BuziSor (spreek uit BoesieSjeur) verzonnen. Daar moeten ze achter de bar altijd een beetje om lachen, want een woord als Buzi spreek je niet zo maar in het openbaar uit. Zo kan het dus zijn dat ik als Feu een BoeSiesjeur en nog wat andere dingen bestel voordat ik het uitgebreid ga hebben over waar Villareal nou eigenlijk ligt en wie de linksback van Inter was in de vorige Champions League-finale als Villareal - Porto een kwartier bezig is en het 1 - 0 staat.