zondag 22 maart 2009

Hongarije (4)

Excuses voor het voortduren van berichten over Hongarije, maar ze maken het er zelf naar en bovendien sluit dit bericht weer aan bij Hongarije (3). Bovendien geeft het bericht aan dat ze volledig verward en schizofreen zijn momenteel: een premier die een motie van wantrouwen tegen zichzelf indient.
bron: http://www.hongarijevandaag.nl/

Politieke taktiek Gyurcsány Ferenc?
Zaterdag 21 maart 2009 - Na het bekend worden van het voornemen van premier Gyurcsány Ferenc tot het indienen van een motie van wantrouwen tegen zichzelf, reageren de persbureaus met de melding dat de premier inmiddels is afgetreden. Dat is onjuist!
De juiste lezing is dat de premier aanstaande maandag een motie van wantrouwen tegen zichzelf in het parlement in zal dienen. Wat gaat er gebeuren? Zou het handelen van de premier een afleidingsmanoeuvre zijn? Stel namelijk dat er in het parlement géén meerderheid te vinden is voor deze motie, dan geeft hem dat de legitimiteit om verder te regeren.
Dat dit een denkbaar scenario is, leert de geschiedenis. Immers de oppositie had al véél langer kunnen aansturen op vervroegde verkiezingen omdat zij vanaf april 2008 de meerderheid in het parlement hebben. Tot op heden hebben ze dat nog steeds niet gedaan. De oppositie heeft steeds de keuze gehad voor wat voor hen het meeste oplevert: een oppositierol of een rol in de regering. Kennelijk hebben zij de voorkeur aan de eerste optie gegeven om in de verkiezingen van 2010 sterker naar voren te komen. Zouden zij zich dan nu wel laten strikken door deze motie van wantrouwen? De toekomst zal het leren.
Nogmaals excuses, maar het moest er even uit.

10 Terrassen (7)



De uiterste zuidpunt van de hak van Italie; daar ligt dit terras. Het plaatsje heet Leuca en het strandpaviljoen heet 'Lupo di Mare' (Zeewolf). Het wordt geëxploiteerd door 2 Duitse broers van een jaar of 55 - 60 en hun veel jongere vrouwen. De sympathieke moffen zijn beiden ex-zeeman. Dit is een zogenaamd 'slordig' terras; hier moet veel gestofzuigd worden. Het goede aan dit terras is dat het in de categorie 'totaalconcept'-terrassen valt. Vanuit je strandstoel kun je naar het terras kruipen, om daar alvast een aperitief naar binnen te werken en daarna kun je naar binnen om daar een eenvoudige maar voedzame maaltijd te nuttigen. Af en toe duikt een van de eigenaars ook het water in om wat zee-egels te scoren en die peuzelt hij met wat gasten onder het genot van een flesje witte wijn op. Ook een maaltje mosselen of een plak zwaardvis vallen niet te versmaden hier, want geen bijdehand Nederlands horeca-gedoe met overbodige blaadjes sla of anderszins pogingen om de zaak op te leuken.
Naast het feit dat je hier dus zeg maar, naturel, kunt eten, valt ook nog wat anders op als je het restaurantje ingaat: naast het bestek ligt er op iedere tafel een vliegenmepper. In onze immer gezellige moerasdelta zou dat voor menigeen hoogstwaarschijnlijk reden zijn om meteen rechtsomkeert te maken (zelf weet ik dat niet, want ik weiger nog een stap te zetten in de Nederlandse horeca, afgezien van enkele betrouwbare cafés en 1 cafetaria). In ieder geval denk je hier: ha, fijn, wat klantvriendelijk dat ze ook nog een vliegenmepper hebben neergelegd. Wat dan nog meer ontroert is dat onze vliegenmepper (zo'n ding kost misschien 1 Euro) ook nog met een ijzerdraadje gerepareerd was. Dus ook nog spaarzaam, die mensen. Als het vismaal is verorberd onder het genot van onderstaand uitzicht en de drank op, kun je via het terras je strandstoel weer opzoeken.