maandag 4 juli 2011

Dag -3, op weg naar herstel

Vandaag is het thema: meten is weten. Ook in de medische sector is de techniek tegenwoordig High-Tech, zoals wij allen weten. Die techniek zorgt er in veel gevallen voor dat het lichaam moet doen wat het moet doen. De komende weken zal alles draaien rond briefjes zoals afgebeeld. Dat is de stand van zaken en daar wordt op gereageerd met wat bloedplaatjes, een extra dosis kalium, gewoon bloed, wat meer of minder ATG enzovoort. Om enig inzicht te geven een verklaring:
HB = rode bloedlichaampjes is nu 6,1, is redelijk op orde, maar moet uiteindelijk tussen de 8 en 10 worden;
L = witte bloedlichaampjes is nu 0,3, moet nu naderen tot 0 (nul) om na Dag 0 (nul) weer op te klimmen naar tussen de 4 en 11. De witte bloedlichaampjes vormen de basis van het beenmerg en van daaruit wordt het immuunsysteem bestuurd;
Tr = bloedplaatjes (zorgen ervoor dat een bloeding stopt) is nu 43, moet uiteindelijk tussen de 100 en 300 worden.
Voor de rest zat M. vandaag onder meer op de hometrainer om aan de conditie te werken. De afgelopen week is eigenlijk gelopen zoals deze moest lopen, af en toe een complicatie, maar dat hoort er bij. Dag 0 (nul) komt langzaam in zicht en daarna begint het echte spannende werk; de fase naar Dag + 10 waarop gemeten kan worden of het donorbeenmerg is aangeslagen. M. denkt ook redelijk vaak aan die 59-jarige man die nu al een paar dagen zijn beenmerg laat aftappen.