zondag 20 februari 2011

c-17

De eerste keer dat ik deze foto zag, was tijdens mijn zaterdagmiddagsessie in de La Folie alwaar ik de kranten dan doorneem. Op dat moment is het rustig, er staat altijd wel een goed muziekje op, er lezen nog 2 anderen de krant en degene die achter die bar staat, weet wat ik moet hebben.
Ik draaide een pagina om en zag de foto hiernaast ter grootte van een A4 (klik) met daaromheen alleen tekst (geen reclames). Hij spetterde er uit. Ik zat even verdoofd te kijken en zei tegen S.: 'heb je die foto gezien?' met m'n hoofd wijzend naar de krant. Hij knikte. Ik was verbaasd dat ik zo geraakt was door de foto, maar het leven gaat verder. Gisteren las ik een recensie over de memoires van Rumsfeld, Amerikaans Minister van Defensie ten tijde van de Irak-oorlog, gekwalificeerd door Henry Kissinger als een 'skillful, even ruthless, bureaucratic infighter' ofwel een capabel, meedogenloos, bureaucratisch kantoorbeest. Er stond ook een foto van Rumsfeld in een C-17 (de foto hieronder). Ik ging op zoek naar bovenstaande foto en vond hem. Ik heb er nog een keer bekeken met ... ja, met wat eigenlijk?
Rechtsonder op de foto zit Rumsfeld (blauwe overhemd). Zoals het hoort zonder kompjoeter. Een echte leider heeft geen kompjoeter. De rest aan de tafel is bezig om Rumsfeld's imago als meedogenloos kantoorbeest vorm te geven, hij zet de lijnen uit. Verderop in het vliegtuig lopen, staan, hangen, liggen, slapen mensen. Wat opvalt zijn de witte dozen met groene opdruk. Ze liggen er bij als vaste waarden. Voedselpakket? Zuurstofmasker? Daarnaast straalt alles een zekere sereniteit uit die je niet zou verwachten in een vliegend Ministerie van Defensie in oorlogstijd. Nog steeds begrijp ik niet, waarom dit beeld mij zo intrigeert.
De foto boven is mentaal, fysiek en juridisch eigendom van David Hume Kennerly (bedankt!) en hoogstwaarschijnlijk uit 2006 en vrijwel zeker niet uit dezelfde fotosessie van de foto hieronder of ze moeten de vlag achterin weggehaald hebben en Rumsfeld moet zich verkleed hebben. Echter, Amerikanen zijn tot alles in staat. Onderstaande foto dateert uit 2003 (zeggen ze) en is eigendom van AP (ook bedankt!).