woensdag 9 februari 2011

Lucide

Lucide: 1.helder, klaar stralend; in het bijzonder helder van geest. 2.Heldere ogenblikken (van een krankzinnige). bron: van Dale, elfde druk.
Gisteren reden we terug na de cursus. Het woord lucide viel. Een mooi woord. Men had het over de kunst van het 'lucide dromen'. Daar ben ik nog niet aan toe en alhoewel er in mijn familie geen enkele vorm van krankzinnigheid te vinden is, beperk ik me tot de 2e betekenis, te meer daar Gerard Reve heeft gesteld dat krankzinnigheid op zich niet erg is, mits er structuur in wordt aangebracht.
Het wachten tijdens de cursus was op een lucide moment van wie dan ook. Het huiswerk (zie afgelopen maandag) werd niet besproken en van het ochtenddeel kan ik me weinig herinneren, alleen dat we tijdens de middagpauze het bos ingejaagd werden om een 'symbool' te gaan zoeken dat onze droom betreffende ondernemerschap vorm kon geven. Met behulp van dit 'symbool' moesten we dan die middag onze 'droom' uitleggen.
Ik voldeed aan de opdracht (een lucide moment?) en vond mijn symbool reeds in het gebouw. Ik had er ook nog een verhaal bij. Verwachtingsvol keerde ik terug (misschien hadden er meerdere mensen lucide momenten meegemaakt, alhoewel ik niemand verdacht van krankzinnigheid en zij dus in categorie 1 vielen). We kregen bij terugkomst meteen weer complimenten van de cursusleiders; ze hadden gezien dat iedereen elkaar had gegroet tijdens de middagwandeling en dat was 'mooi'. Daarna ging een van de cursusleiders aan de gang met het gegeven 'dat we niet alles zagen, wat er te zien was'. Zonder dat ik het in de gaten had, begon ik na verloop van tijd te hallucineren: de cursusleider begon te veranderen in Woody Allen die een rol speelde in een van zijn films. Ik knipperde met m'n ogen. Het beeld verdween niet. Zou dadelijk Dianne Keaton ook nog verschijnen?
Na een tijdje vond ik mezelf terug, terwijl ik m'n 'droom' uit aan het leggen was aan iemand anders. Ik moest er ook nog 2 acties bij bedenken om de 'droom' uit te laten komen. Ik zag meteen dat m'n 'droom' niet realistisch was. Weer een dag zonder lucide moment in het leven van een krankzinnige.