vrijdag 21 januari 2011

Lokaal nieuws (2)

Het beste kunt u dit stukje niet lezen, want het slaat eigenlijk nergens op, zeker niet voor mensen buiten het stadsdeel Gestel-binnen-de Rondweg (alhoewel mijn dochter en haar vriend soms vanuit het vijandelijk stadsdeel Woensel-binnen-de-Rondweg komen om friet bij Kees te halen). Dit valt dus in de categorie totaal onbelangrijk, maar wel persoonlijk ingrijpend nieuws: Cafetaria Manders, ofwel 'Kees' stopt! Cafetaria Manders, 'tis niet anders, tis beter van Manders' stopt na 30 jaar trouwe arbeid en doet zijn cafetaria over aan de familie Chen en dat belooft niet veel goeds. Elke donderdag, frietdag sinds 20 jaar, ga ik daar voor het gezin vettigheid halen. Als Kees (rechts op de foto) en zijn familie naar hun buitenverblijf vertrekken voor 3 weken is het al paniek, maar nu stort er wederom een vaste waarde definitief in, want als een cafetaria overgenomen wordt door een Chinees of Vietnamees of wat dan ook aan Zuidoost-Aziatisch volk weten we genoeg; ze doen goed hun best, maar echte kwaliteit brengen ze niet. Ze kunnen het gewoon niet, net zoals wij geen Chinees moeten beginnen.
Cafetaria Manders is daarbij een cafetaria van het oude soort; een afhaalgedeelte (zie foto) en een zitgedeelte waar je het bestelde geserveerd krijgt op borden (Geen bakjes! eten aan de tafels!). Kees, zijn familie en wat loslopend personeel zorgen altijd in redelijk tempo dat hun kwaliteitsfriet bij de goede persoon komt. De laatste jaren begon Kees steeds krommer te worden en het onthouden van de bestellingen ging ook niet meer uit het hoofd (opschrijven dus). De prijs bepalen werd ook steeds moeilijker (rekenmachine).
Ik heb nooit veel gecommuniceerd met het personeel, maar in het zitgedeelte werd flink geoudehoerd over voetbal. Ik vrees met grote vreze dat de tent op 1 maart een week dicht gaat, geschilderd gaat worden, opgeleukt, er nieuwe moderne prijslijsten komen en het ergste; dat de vettigheid geproduceerd door de nieuwe eigenaar niet te vreten zal zijn. Hoe nu verder? In de nabijheid en zeker binnen de Rondweg is er geen fatsoenlijke vetschuur te bekennen. Ik weet het niet. Ik tob wel verder.