vrijdag 11 februari 2011

Umar Bin Hassan


Op 2 februari, in het bericht over Bertus Hendriks staat onder meer het volgende:
'hoogstwaarschijnlijk wordt over een paar dagen de chef-staf van het leger, Umar Bin Hassan, naar voren geschoven om een overgangsregering te vormen. Deze man is getrouwd met de achternicht van koning Faroek van Saoedi-Arabiƫ, waardoor hij zowel door de Arabische wereld als een acceptabele machtsfactor wordt gezien alsook door de protesterende massa. Daarnaast heeft hij ook al bewezen dat hij in het Midden-Oostenconflict een belangrijke factor kan zijn als het gaat om de gewapende vrede tussen Israƫl en de Palestijnen niet te laten escaleren in een gewapend conflict. Bovendien heeft hij door de militaire oefeningen met de Amerikanen ook een goede band met John Kerry, hoofd van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken.' Bovenstaande zinnen zijn volledig fictief ...
Ze waren in die zin fictief dat Bertus het toen al had over de chef-staf van het leger en naar nu blijkt, is zijn voorspelling voor een groot gedeelte uit aan het komen. Deze chef-staf heet in werkelijkheid Sami Eman en ik heb daar de naam Umar Bin Hassan gebruikt omdat die naam goed klinkt en er in mijn hoofd niets anders op kwam.
Wie is Umar Bin Hassan (op de foto rechts)? Hij is in feite een van de grondleggers van de rap en hip-hop. Was en is oorspronkelijk een dichter. Werd eind jaren '60 lid van de militante groep zingende dichters The Last Poets, raakte daarna min of meer in de vergetelheid en aan de verdovende drugsmiddelen, maar hoorde in de jaren '80-'90 zijn teksten weer terugkomen bij de toenmalige rap en hip-hop generatie. Hij kwam uiteindelijk uit zijn crackdal en ik zag hem zowaar nog een keer in de grote wereldstad E. overtuigend optreden.
Als videoke een van hun tophits.