zondag 28 maart 2010

Johnny Boy (1)


Dit is Johnny Boy (Robert de Niro) in Mean Streets. Hij heeft net een rotje in de postbus gegooid en loopt weg. Na enige seconden ontploft het rotje en dat vindt Johnny Boy leuk, ook omdat het andere mensen schrik aanjaagt en voor verwarring zorgt. Vanavond komt Mean Streets voor de zoveelste keer op de verrekijk (BBC), maar daar gaat het nu niet om. Het gaat er om of ik de jonge veelbelovende crimineel Johnny Boy in een opleiding op een willekeurig ROC kan plaatsen. Inmiddels zijn er immers al opleidingen Tribaal Dansen, Rockartiest, Podiumartiest (allemaal BOL 4, hetgeen wil zeggen dat men bijvoorbeeld op BOL-4 niveau moet kunnen dansen (tribaal), gitaar spelen of grappen maken). Vreemd natuurlijk allemaal, maar het bestaat wel.
Voor degenen die de film niet kennen: Johnny Boy is een mafia-schoffie en ongeleid projectiel met veel temperament-disregulatie; laag in de hiƫrarchie, die in Little Italy tussen de grote mafiajongens naar boven probeert te klimmen. Het lukt niet allemaal en Johnny Boy gaat op verzoek van zijn iets verstandiger neef Harvey Keitel op zoek naar een passende opleiding. Zijn intake-gesprek doet hij bij mij, wij zijn op zoek gegaan naar de EVC's (Eerder Verworven Competenties); ik ben tot de volgende conclusies gekomen:

De competenties met een V heeft Johnny Boy reeds verworven, met een - 'moet nog aan gewerkt worden'.
Hierboven de uitkomsten. Morgen volgt de uitleg en gaan we onderzoeken of er voor Johnny Boy een passende opleiding te vinden is met bijbehorende kerntaken.