woensdag 2 februari 2011

Bertus

Het is heisa in de Arabische wereld (zijn Egyptenaren eigenlijk Arabieren) en dan is het wachten op Bertus Hendriks. Bertus was eerst een stem op de Wereldomroep, maar werd een jaar of 15 geleden een gezicht toen hij af en toe op de verrekijk verscheen. Bertus blinkt uit in het uitleggen van Midden-Oostenkwesties en al de voor ons onbekende politieke en sociale emoties aldaar. Een kundig man.
Het wachten begon dinsdag tijdens DWDD, maar dat was eigenlijk al bij voorbaat tevergeefs want Bertus verschijnt niet in programma's waar hij niet mag uitspreken en waar men niet naar elkaar luistert. Ik moest nog wel de weeë uber-empathie van Martin Simek aanhoren over hoe hij de emoties tijdens de Praagse revolutie in 1989 duidde. En er was natuurlijk ook een analogie met de gevoelens van de mensen op dat plein in Caïro. Simek weet dat allemaal, hij weet exact hoe ieder individu van de wereldpopulatie in elkaar zit.
Gelukkig verscheen na een paar uur Bertus-zelluf. De avond daarvoor had hij al overtuigend en in kernachtige zinnen uitgelegd hoe het allemaal zat en zit (hij heeft die achterlijke Simek emo-pauzes in elke zin namelijk niet nodig). Hij deed dit lekker ouderwets, staande voor een kaart en maakte ons in enkele minuten genoeg insider om iets van de problemen te begrijpen.
Dinsdag was hij er gelukkig weer; helaas moest hij blijven zitten. Hij debiteerde zijn mening, liet een ander ook met zijn tegengestelde mening komen, luisterde aandachtig en kwam na een minuut of 5 met een zin waarin hij als kenner zijn verwachtingen uitsprak: 'hoogstwaarschijnlijk wordt over een paar dagen de chef-staf van het leger, Umar Bin Hassan, naar voren geschoven om een overgangsregering te vormen. Deze man is getrouwd met de achternicht van koning Faroek van Saoedi-Arabië, waardoor hij zowel door de Arabische wereld als een acceptabele machtsfactor wordt gezien alsook door de protesterende massa. Daarnaast heeft hij ook al bewezen dat hij in het Midden-Oostenconflict een belangrijke factor kan zijn als het gaat om de gewapende vrede tussen Israël en de Palestijnen niet te laten escaleren in een gewapend conflict. Bovendien heeft hij door de militaire oefeningen met de Amerikanen ook een goede band met John Kerry, hoofd van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken.' Bovenstaande zinnen zijn volledig fictief ( deze keer niet integraal overnemen, redacteurtjes van klokkenluideronlinepuntnl! Eerst even de bronnen tsjekken, weetjewel, anders schrikken de mensen weer) en berust nergens op, maar is een voorbeeld van wat Bertus er allemaal moeiteloos en onverwacht uit zou kunnen gooien, want hij heeft kennis en visie, dit in tegenstelling tot Simek die alles gemakshalve maar op emotie baseert.
Hopelijk vanavond nog meer Bertus!