maandag 28 september 2009

Inburgering


Postbus 51, het houdt maar niet op; de ene mislukte campagne na de andere. Nu dit weer. Van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben ze hoogstwaarschijnlijk opdracht gekregen om 'inburgering' in een campagne onder te brengen. De achterliggende gedachte is dat iedereen de Nederlandse taal moet spreken, dat de communicatie (braak) dan beter gaat en dat dan Nederland weer een stuk leefbaarder (zucht) wordt. De Postbus 51-kneuzen gingen er eens fijn voor zitten: middagje breenstormen, extern communicatiebedrijfje er bij (vrienden), nog wat ambtenaren enz.
Daarna eerst alles in 'concept' gezet, toen het ruwe scenario bedacht, daarna gefaintjoent (dubbele zucht). Niet vergeten de ringbanden in te vullen en de inspectie te raadplegen. Het resultaat wordt bijvoorbeeld uitgezonden tussen 'boer zoekt vrouw' en Paul de Leeuw; kijkt geen allochtoon naar, laat staan een allochtoon die geen Nederlands spreekt (maar goed ook, want zij zouden gaan denken dat ze op een andere planeet terecht waren gekomen).
Ook is de bedoeling onduidelijk voor iemand die geen Nederlands spreekt; men ziet 23 seconden allerlei mensen die van alles willen, maar hun doel niet bereiken (met ondertiteling); daarna verschijnt een web-site adres (2 seconden) dat voor een niet-Nederlandstalig persoon volkomen onbegrijpelijk is en dus ook niet te onthouden: www.hetbegintmettaal.nl. Bekijk en beluister dit spotje met de ogen en oren van een anderstalig persoon.