vrijdag 18 september 2009

Remastered


De platenmaatschappijen moeten af en toe hun kas spekken omdat er flink gedownload (downgeload?) wordt. Op zich legitiem, maar ze hebben het indertijd zelf verpest door voor een CD € 20 te vragen in plaats van € 10, die we gewend waren te betalen voor een vinyl LP. Ze hebben dus straf.
Een van de strategieën is het 'remasteren' van eerdere kaskrakers. Deze maand hadden ze verzonnen dat we maar eens massaal de geremasterde CD's van de Beatles moesten gaan kopen. € 200 voor de stereobox; € 250 voor de monobox. Bij elkaar dus € 450. Ik ben geen echte hardcore Beatle-fan, maar vond het toch interessant om wat onderzoek te doen: eerst de zaak maar eens illegaal downloaden (in FLAC formaat, dan heb je ongeveer dezelfde kwaliteit als de CD). Daarna Abbey Road oorspronkelijke CD en geremasterde versie synchroon afspelen. En inderdaad, ik hoorde verschil: de geremasterde was wat helderder. Na 2 dagen nog eens de germasterde opgezet en wat bleek: de sensatie van de 1e keer was weg: mijn oren waren al weer aan de nieuwe versie gewend. Zo snel gaat dat. Samengevat: je betaalt € 450 voor een eenmalige sensatie. Niet kopen dus!
Hieronder nog een top 5 van irritante Beatles-nummers:
1. Obladi-Oblada
2 The Long and Winding Road
3. Let it Be
4. Michelle
5. Hey Jude
Van de titels alleen al krijg ik anti-peristaltische bewegingen. Allemaal Mc Cartney-nummers. Als goedmakertje, want de broeders hebben natuurlijk ook een hoop goeds gemaakt onderstaande link.
http://www.youtube.com/watch?v=aMfkVGCU_BA