vrijdag 12 november 2010

Oettinger (spreek uit: Uttinger) 1


Als we geen zin hebben om te koken of op een terras te hangen en we willen weer snel terug zijn op het landgoed in het verre en nog steeds verwarde Hongarije, dan slaan wij bij de T-kruising linksaf richting Tenkesberg. Op die berg is een restaurant waar je 20 jaar geleden ging eten om je zelf te kwellen (vies voedsel en de traditionele Hongaarse bediening). Na een jaar of 10 sloeg dat langzaam om en kon je er goed eten met goede bediening; er begon zelfs iets van 'band' te ontstaan tussen het personeel en ons en dat ging al zo ver dat ik ooit 2 sigaretten te leen van een ober heb gekregen. Met succes kunnen de Hongaren echter niet omgaan en de laatste jaren is dit restaurant verworden tot een soort Van der Valk-tent met een pseudo-zigeunerinslag. Deze zigeneunerinslag wordt vooral veroorzaakt door een van de meest irritante elementen uit de Hongaarse horeca: het obligate zigeunerorkestje (ik houd niet van zigeunermuziek en zeker niet van slecht gespeelde zigeuneurmuziek). Dit zigeunerorkestje heb ik de 'Martelarenbrigadevan de Heilige Tenkesberg' genoemd. Deze Martelarenbrigade moet voor een gering loon de gasten het ultieme Hongarijegevoel geven. De rest moeten ze bijverdienen met aan de tafel een passend deuntje te spelen. Voor Nederlanders dus: Tulpen uit Amsterdam (huil). De 1e violist heeft een briefje van 1000 Forint (€ 3,54) tussen zijn snaren zitten en het is dan de bedoeling dat je er nog een bijstopt (hij beweegt dan met zijn viool naar beneden). Als het beneden de 23 graden is, spelen ze binnen en is de ramp nog groter, want dan speelt er nog een 4e martelaar op een cymbalon (het ergste martelinstrument ter wereld):
zeer groot Hongaars hakkebord op poten en met pedalen, bekend als ‘de tafel met snaren’. Het cymbalon is gebaseerd op een kleiner zigeunerinstrument en werd door Josef Schunda tegen het einde van de 19de eeuw gemoderniseerd tot het meest ontwikkelde hakkebord in de wereld. Het instrument heeft 125 snaren en een bereik van vierenhalf tot vijf octave '
Gevonden op http://www.frankossen.com/Muziekinstrument
De 4e martelaar slaat met een soort lepels op de snaren.Ik word hier ongedurig en ongelukkig van (ik wil maar een ding: snel weg); te meer daar de opperzigeuner weet dat wij uit Nederland komen en bij binnenkomst zijn meest slijmerige glimlach op zijn gezicht trekt. Rechtstreekse bedreiging dus, want dit betekent: dadelijk kom ik aan jullie tafel spelen. Tot nu toe heb ik hem door oogopslagen vol haat en andere non-verbale middelen op een afstand gehouden. Dit restaurant laten wij dus steeds meer rechts liggen. Wat Otto Oettinger (spreek uit Uttinger) met dit alles te maken heeft, leest u morgen of overmorgen.